Ilić: Odgovaraće onaj ko je izneo informaciju

Izvor: RTS, 27.Maj.2014, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić: Odgovaraće onaj ko je izneo informaciju

Povodom informacije u medijima da je predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović podneo Visokom savetu sudstva disciplinsku prijavu protiv sudije Specijalnog suda Vladimira Vučinića, discilinski tužilac VSS-a Mirjana Ilić najstrožije je osudila iznošenje takvih informacija u javnost.

Prema Pravilniku Visokog saveta sudstva, disciplinski postupak je zatvoren za javnost, istakla je Ilić u izjavi za Tanjug i poručila da onaj ko je dao tu informaciju medijima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mora za to da odgovara.

Prema njenim rečima, niko ne sme da medijima daje takve informacije kojima se urušava disciplinski postupak koji nije javan.

Ilić je naglasila da se informacije o postupku, prema Pravilniku, mogu objaviti javno tek pošto se sudija protiv koga je podneta prijava sa tim složi.

Ukazala je da se prema zakonu, disciplinski postupak pokreće tek nakon što disciplinski tužilac pribavi potrebne informacije i podnese Visokom savetu sudstva predlog da se postupak pokrene, a Savet to odobri.

Mediji su preneli da je Stepanović podneo disciplinsku prijavu protiv Vučinića zbog komentara koje je u javnosti izneo o suđenju vlasniku

"Delte" Miroslavu Miškovicu i da je na taj način počinio težak disciplinski prekršaj propisan Zakonom o sudijama.

Vučinić je zimus podneo pritužbu Visokom savetu sudstva zbog "pritisaka Stepanovića", kao i jer je smenjen sa dužnosti predsednika Posebnog odeljenja Višeg suda, ali je pritužbu taj najviši sudski organ odbio.

Portparol suda Dušica Ristić rekla je Tanjugu da predsednik Višeg suda neće diskutovati o navedenom putem medija, kao što to nije činio ni tokom poslednjih 13 meseci od kada je na toj funkciji.

Sve radnje predsednik Višeg suda preduzimaće isključivo u okviru pravosudnih institucija, naglasila je Ristić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.