Ilić: Đinđiću sam rekao sve što sam znao

Izvor: Vesti-online.com, 15.Dec.2011, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić: Đinđiću sam rekao sve što sam znao

Lider Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je danas da mu je žao što je majka pokojnog premijera Zorana Đinđića podnela krivičnu prijavu protiv njega, jer, kako je rekao, nema razloga za to.

lić je naveo da je pismo koje je dobio od Milorada Ulemeka Legije, neposredno pred atentat na Đinđića, dao na uvid svim nadležnim službama u državi i da ne snosi odgovornost što niko nije reagovao.

Ilić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je neposredno pre atentata >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dobio pismo od Legije u kome ga je pozvao da ruše poredak i da je o njemu obavestio Nebojšu Čovića, Dušana Mihajlovića i tadašnjeg premijera Đinđića.

"Ja sam o pismu obavestio Đinđića. On me je pozvao na razgovor i tada mi je ponudio mesto ministra policije, što sam odbio", kazao je Ilić i dodao da ni Đinđić nije pismo shvatio ozbiljno.

Ilić je rekao da je tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović tražio od njega izjavu o pismu, kao i da je policija od njega tražila da svedoči o odnosu Čovića sa Legijom, što Ilić nije želeo da komentariše.

"Želo bih da se ovo raščisti do kraja i da se ispitaju svi koji su bili umešani. Mnogo je stvari koje su bile sumnjive i koje treba razjasniti, a ja ću učiniti koliko mogu da pomognem", naveo je Ilić.

On je rekao da se Legija pismom u kojem traži rušenje poretka neposredno pred ubistvo Zorana Đinđicah nije obratio samo njemu već i "mnogima koji su učestvovali u 5. oktobru".

"Mnogi su dobili pismo, ali ga nisu objavili, a ja sam to uradio", kazao je Ilić.

Pravni zastupnik majke i sestre ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića, advokat Srđa Popović je rekao da se krivična prijava koju su Mila i Gordana Đinđić podnele protiv Nebojše Čovića i Velimira Ilića temelji na iskazima svedoka saradnika.

"Dva glavna dokaza su iskazi Dejana Milenkovića Bagzija iz 2006. godine i izjava koju je dao u Specijalnom tužilaštvu Miloš Simović pre sedam meseci, koja je tek nedavno procurila kada je njene delove objavio list Blic", naveo je Popović u izjavi za Radio Slobodnu Evropu.

Popović je objasnio da su to dve saglasne izjave u svim bitnim detaljima "i u obe izjave se tvrdi da je Čović podržavao atentat i da je njima tvrdio da će on nakon toga postati premijer".

"Oni su očekivali da će on postaviti svog ministra unutrašnjih poslova i da oni neće biti otkriveni i kažnjeni i time ih je podstrekao. Čak im je nudio i logističku pomoć, lokaciju Koordinacionog centra koji je tada vodio u Užičkoj ulici iz koje može direktno da se puca u rezidenciju. Ta lokacija im nije bila povoljna", rekao je Popović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.