Idejno rešenje za galeriju u Požarevcu

Izvor: RTS, 30.Nov.2018, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Idejno rešenje za galeriju u Požarevcu

U kući Milene Pavlović Barili otvorena je izložba "Kuća snova, nadrealizam u enterijeru", kojom umetnica Ana Vuković predstavlja idejno rešenje za uređenje tog prostora u skladu sa delima naše slikarke.
Kroz lavirint boja karakterističnih za fasade italijanskih kuća posetilac se odvaja od realnosti i ulazi u svet snova Milene Pavlović Barili. Tako je uređenje njene rodne kuće i galerije u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Požarevcu videla Ana Vuković u okviru svoje doktorske disertacije „Kuća snova, Nadrealizam u enterijeru". 
 
„Njen rad, život i ona kao ličnost me je oduvek inspirisala na vrlo mističan način. Tako da je bilo interesantno pokušati da ostvariš ono što je bilo nevidljivo na njenim slikama", objašnjava Ana Vuković, dizajner enterijera.
Idejno rešenje čine tri celine koje simbolično predstavljaju tri faze u životu Milene Barili: Njujork, Evropa i detinjstvo.
„Zapravo, delo Milene Pavlović Barili realizujemo kao 3D virtuelni prostor, tako da se posmatrač, kada želi da se susretne sa njenim delom nađe uvučen u njenu koncepciju slike", kaže Milanka Todić, istoričarka umetnosti.
Fondacija „Milenin dom" uskoro planira i proširenje prostora, pa je moguće da će neke od ideja mlade umetnici biti i primenjene.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.