Izvor: Nezavisne Novine, 02.Sep.2016, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ibrahimović: Nisam u Mančester došao biti kralj, došao sam biti bog!

– Oboje su slični, jaki karakteri i imam dojam kako sve šta kažete o Eriku Kantoni može vrijediti i za Zlatana Ibrahimovića. Između njih dvoje male su razlike – rekao je legendarni Roj Keane, prenosi Max!

Odlučio si doći u Mančester Junajted i to ti je najbolja odluka u životu. Ali znaj... Može biti samo jedan kralj u Mančesteru. A to sam ja. Ti možeš biti princ – poželio je Érik Kantona dobrodošlicu svom “klonu”, jedinom igraču dostojnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da ga zamijeni na pijedestalu obožavanja navijača na Old Trafordu. Uslijedio je odgovor kakav bi se samo Zlatan Ibrahimović usudio i mogao dati:

– Nisam u Mančester došao biti kralj, došao sam biti bog!

Éric the King bio je zadovoljan odgovorom. Napokon se pojavio neko dostojan da mu proturječi i ostane živ.

– Isprsio bi se na terenu, podigao glavu i posmatrao sve oko sebe kao da kaže: Ja sam Érik Kantona, a jeste li vi dovoljno veliki za mene? – prisjetio se sir Aleks Ferguson pojave velikog Francuza.

Podsjeća li vas taj stav na nekoga? Možda na onoga koji se ovoga ljeta na Old Trafordu predstavio jednom rečenicom “Ovo je Zlatanovo vrijeme!”?

Došli nakon ‘sušnih’ godina

– Obojica su slični, jaki karakteri i imam osječaj kako sve što kažete o Ériku Kantoni može vrijediti i za Zlatana Ibrahimovića. Između njih dvojice male su razlike – kazao je legendarni Roj Keane.

Od Ibrahimovića se očekuje da na ekipu ima uticaj kakav je Kantona imao. Da nije tako, ne bi ga Hoze Murinjo odredio za dokapitana, ne bi odredio da slobodne udarce ubuduće puca Zlatan Ibrahimović, a ne kao prethodnih godina Vejn Runi, kapitan koji pritom juri rekord Bobija Čarltona kao najbolji strijelac u istoriji Junajteda svih vremena i kojemu nedostaje još samo šest golova za ulazak u besmrtnost.

Puno je sličnosti između dolazaka Érika Kantone krajem 1992. na Old Traford i Zlatana Ibrahimovića gotovo 24 godine kasnije. Oboje su došla u vrijeme trofejne suše Mančester Junajtida. Prije dolaska Kantone, Junajtid 26 godina nije osvojio naslov prvaka, a Ibra je stigao nakon tri katastrofalne sezone crvenih đavolova.

Obojica su dovedena da stavom i arogancijom pokrenu svlačionu, da budu lideri. Nije nezanemariv niti njihov utjecaj na mlade igrače, dok je Kantona “odgajao” Gigsa, Šolesa i Bekhama, od Ibrahimovića se očekuje da iskustvo prenosi na Rasforda i Martiala. I tad su oboje pobjednici – Kantona je stigao na Old Traford nakon što je u prethodne dvije godine osvojio naslove prvaka s Marsejom i Lidsom, a Ibrahimović je u 15 sezona svoje karijere u njih čak 13 osvajao naslove prvaka. Ponovi li to i u Mančesteru ući će u istoriju kao prvi fudbaler koji je bio prvak u čak pet različitih liga. Dijeli ih, doduše, bitna razlika – Kantona je na Old Trafford došao s 26 godina i ostao dovoljno dugo da postane klupska legenda. Erik je, istina, bio tek treća Fergusonova želja, iza Alana Šarera Dejvida Hirsta. Otišao je prerano u legendu, već sa 30, barem godinu dana prije vremena baš uoči sezone u kojoj je Mančester Junajtid u Ligi prvaka napokon otišao do kraja poslije 31 godinu.

Ibrahimović će imati rok trajanja, idući mjesec će napuniti 35 i nikada neće u Mančesteru dostići Kantoninih 73 gola i devet trofeja (od čega četiri naslova prvaka).

Ostat će još barem godinu

– Zaboravite da ima 35 godina. To nije tijelo i mentalitet tridesetpetogodišnjaka. On je sada na vrhuncu – kazao je Murinjo koji je već najavio da će Ibro na Old Trafordu ostati barem još godinu dana nakon što mu aktuelan ugovor istekne idućeg ljeta.

(Vecernji.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.