IVANOV: IZRODIO SE NOVI DUH SARADNJE NA BALKANU

Izvor: Kurir, 08.Jun.2011, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IVANOV: IZRODIO SE NOVI DUH SARADNJE NA BALKANU

SKOPLJE - Ulaskom u proces evrointegracija, balkanske zemlje su prestale da budu stalni izvoznik nestabilnosti i transformisale se u aktivnog činioca regionalne i šire stabilnosti, izjavio je makedonski predsednik Đorđe Ivanov otvarajući konferenciju načelnika Generalštabova zemalja regiona u Ohridu.

"Izrodio se novi duh saradnje na Balkanu, a putem ka evrointegracijama balkanske zemlje su prestale da budu hroničan izvoznik nestabilnosti i transformisale se u aktivnog činioca >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << regionalne i šire stabilnosti i bezbednosti uspostavljajući mir u svojim zemljama", kazao je Ivanov na skupu kojem prisustvuju i visoki funkcioneri NATO-a.

On je izrazio zadovoljstvo što su balkanski lideri "okrenuli stranicu zajedničke istorije", motivisani zajedničkom evropskom agendom sa ciljem da obezbede slobodan, bezbedan i kvalitetan život svojim građanima.

Balkanski lideri, prema njegovim rečima, treba da nastave da rade na pronalaženju novih tipova saradnje koji će doprineti unapređenju mira, bezbednosti i stabilnosti regiona.

"Naša generacija jednostavno ne sme da zaboravi da i danas sloboda ima svojih neprijatelja i protivnika", rekao je Ivanov.

Načelnik Generalštaba Vojske Makedonije, general-potpukovnik Miroslav Stojanovski naglasio je da je jedan od glavnih čiljeva Generalštaba makedonske vojske što brže priključivanje u EU i NATO.

Time što ćemo poboljšati saradnju između pripadnika oružanih snaga šaljemo najbolju poruku za atmosferu u regionu kada se radi o ostvarivanju zajedničkih ciljeva, rekao je Stojanovski.

On smatra da Ohridski forum predstavlja odraz zajedničkih napora da se ojača partnerstvo u skladu sa straškim konceptom NATO-a i da se postignu i unaprede regionalna bezbednost i stabilnost.

Skupu u Ohridu prisustvuju načelnici generalštabova Albanije, BiH, Bugarske, Grčke, Rumunije, Turske, Crne Gore i Srbije, kao i predstavnici vojske Slovenije i Hrvatske, koji su ocenili da su bezbednost i stabilnost u regionu na najvišem nivou.

Skupu prisustvuju i zamenik predsedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a, general potpukovnik Valter Gaskin, komandant Udružene komande NATO u Napulju, admiral Semjuel Loklir i zamenik direktora za planiranje i komandu snage SAD u Evropi Majkl Rajan.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.