ITALIJA: Levičari pozivaju komičara u pomoć

Izvor: Kurir, 26.Feb.2013, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ITALIJA: Levičari pozivaju komičara u pomoć

Bepe Grilo i njegov "Pokret pet zvezdica" (M5S) koji su okupili glasove građana koji su protiv svih stranaka, "želi da sve pošalje kući, ali sada i on mora da kaže ili da će kući, ili da ostaje i šta želi da uradi za ovu zemlju", rekao je Bersani

RIM - Lider koalicije italijanske levice Pjer Luiđi Bersani (Pier Luigi Bersani) kaže da je svestan "dramatičnog karaktera" stanja u Italiji posle završenih poslaničkih izbora, i pozvao lidera protestnog pokreta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << glumca-komičara Bepea Grila, trećeplasiranog na izborma, da kaže "šta želi za zemlju".

Bepe Grilo i njegov "Pokret pet zvezdica" (M5S) koji su okupili glasove građana koji su protiv svih stranaka, "želi da sve pošalje kući, ali sada i on mora da kaže ili da će kući, ili da ostaje i šta želi da uradi za ovu zemlju", rekao je Bersani u prvom susretu s novinarima posle glasanja.

"Mi smo svesni dramatične prirode stanja i rizika s kojima se suočava zemlja", rekao je on na konferenciji za novinare u Rimu. "Našli smo se u novoj situaciji", priznao je Bersani o tome što posle izbora nema jasne političke većine za formiranje vlade. "Nismo pobedili, ali smo bili prvi" po procentima i broju poslaničkih mesta, ali ne i u gornjem domu Paramenta, Senatu, rekao je Bersani uz procenu da je levica "dužna" da daje predloge za dobrobit zemlje.

On nije isključio mogućnost formiranja koalicije koja bi u parlamentu imao apsolutnu većinu, dok Silvio Berluskoni čija je stranka "Narod slobode" (PDL) drugoplasirana posle izbora, nije isključio mogućnost sporazuma sa Bersanijevom "Demokratskom strankom (PD)".

"Možemo razgovarati o tome, ali ne i o promenama koje želi narod", rekao je Bersani o ponudi. Ipak, u znak otvorenosti prema "Pokretu pet zvezdica" koji je dobio jednu četvrtinu glasova na izborima u svakom od dva skupštinska doma, Bersani je govorio o temama koje su toj stranki važne, a to su institucionalne reforme, smanjenje budžetskih izdataka za političke stranke, moral i pomoć najsiromašnijima.

Prema rečima Bersanija, te predloge treba podneti parlamentu gde će "svako preuzeti svoju dužnost". Bersani, koji ima apsolutnu većinu u Predstavničkom domu ali samo relativnu u Senatu, na ovaj način je, između redova, potvrdio da smatra da on treba da formira sledeću vladu koja će naslediti kabinet odlazećeg premijera, profesora Maria Montija.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.