Izvor: Press, 20.Avg.2018, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISPRAVNOST JAVNIH ČESMI: Žeđ gasi samo Sveta Petka

Stručnjaci GZZJ svakog meseca analiziraju vodu sa 32 javne česme koje imaju izvorsku vodu
 Foto M. Labudović

Izvor u Rakovici 
SVETA Petka na Kalemegdanu i Sveta Petka u Rakovici, jedine su dve javne česme sa izvorskom vodom, gde Beograđani mogu da ugase žeđ. Analiza Gradskog zavoda za javno zdravlje u julu, pokazala je da je voda bila za piće i na česmi Pandurica u Zaklopači, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ali se kvalitet često menja pa ne bi trebalo da se koristi.
Stručnjaci GZZJ svakog meseca analiziraju vodu sa 32 javne česme koje imaju izvorsku vodu. Prošlog meseca uzeta su 44 uzorka, pošto je voda sa nekih izvora uzorkovana i po dva puta. Rezultati su pokazali da je voda na 14 mesta bila fizičko-hemijski neispravna, a na 34 mesta nije zadovoljila ni mikrobiološke kriterijume. Nijedan od parametara nije zadovoljen na izvorima - Topčiderska česma s leve i desne strane, Mali Mokri Lug, Višnjička banja, Spomen-česma - Letićeva, Točak u Zucama, Pašina česma dva i Zorina česma.
U Gradskom zavodu za javno zdravlje ističu da hemijska i mikrobiološka ispravnost ispitanih uzoraka vode sa nekih česama ne znači da je korišćenje tog izvorišta u potpunosti bezbedno po zdravlje.
- Zdravstvena ispravnost ovih česama može biti veoma promenljiva, jer se na njima voda zahvata i koristi u "sirovom" stanju, bez prethodnog prečišćavanja i dezinfekcije, pa je ne bi trebalo koristiti kao osnovni izvor vode za piće - kažu u Zavodu. - Na većini javnih česama postavljene su table sa obaveštenjem korisnicima da voda nije za piće, ali pojedini nesavesni građani ih skidaju.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.