Izvor: Nezavisne Novine, 24.Nov.2016, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ID udarila na benzinsku pumpu u Iraku, 100 mrtvih

BAGDAD -- Najmanje 100 ljudi, većinom Iranaca, poginulo je kada je eksplodirao kamion bomba južno od Bagdada, na benzinskoj stanici punoj autobusa.

Takozvana Islamska država preuzela je odgovornost za napad.

Autobusi su bili puni šiitskih hodočasnika koji su se vraćali iz svetog grada Karbale, rekli su irački zvaničnici.

Agencija Frans pres je prethodno javila da među žrtvama eksplozije ima više Iranaca, prema navodima iračke Komande za bezbednosne >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << operacije, ali bez navođenja njihovog broja.

Eksplozija se dogodila u selu Šomali, 120 kilometara jugoistočno od glavnog grada Bagdada i 80 kilometara od Karbale.

Na benzinskoj stanici je u trenutku eksplozije bilo najmanje sedam autobusa koji su prevozili hodočasnike, rekao je jedan policajac za agenciju Frans pres.

Između 17 i 20 miliona šiita stiglo je u ponedeljak u Karbalu da obeleži praznik Arbain, kojim se označava kraj 40-dnevnog perioda oplakivanja smrti imama Huseina, unuka proroka Muhameda. Imam Husein je ubijen 680. godine u Bici kod Karbale, kojom je učvršćena podjela između šiita i sunita.

Velike mjere bezbjednosti preduzete se povodom ovog važnog šitskog praznika koji je posljednjih godina bio meta napada radikalne sunitske organizacije Islamska država.

"Autobusi su bili puni Iranaca, Iračana i građana Bahreina. Kola hitne pomoći i građanske bezbjednosti su na putu", rekao je policijski izvor za Frans pres.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najmanje 70 žrtava napada ID u Iraku

Izvor: VOA, 24.Nov.2016

Najmanje 70 ljudi stradalo je u eksploziji kamiona u koji je bila postavljena bomba na jednoj benzinskoj pumpi južno od Bagdada. Islamska država preuzela je odgovornost za samoubilački napad u kojem su većina žrtava  iranski hodočasnici, koji su se vraćali kući posle učešća u proslavi...

Nastavak na VOA...

Najmanje 85 mrtvih u eksploziji na benzinskoj stanici

Izvor: SandzakPress.net, 25.Nov.2016, 01:51

Irak – Meta napada nedaleko od Bagdada vjerovatno su bili šiitski muslimani koji su se vraćali sa hodočašća iz Karbale. Najmanje 97 osoba je poginulo u velikoj eksploziji na benzinskoj stanici južno od iračke prijestolnice Bagdada, navode sigurnosni izvori. Meta današnjeg napada, nedaleko od...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.