I u masone po partijskoj knjižici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2011, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I u masone po partijskoj knjižici

PODGORICA -

Veliki majstor Velike lože Crne Gore Novica Jovović smatra da je takozvana Velika regularna loža zapravo neregularna i svoje članove bira po partijskoj pripadnosti, što je suprotno pravilima masonerije.

Jovović, koji je, inače, poznati advokat, ne može “sa sigurnošću” da kaže da li vladajući krugovi stoje iza formiranja Velike regularne lože, u kojoj su, između ostalih ljudi iz vlasti ili njoj bliski - Miodrag Vuković, Zoran Jelić, Predrag Drecun, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Aleksandar Drljević...

Jovović je u intervjuu podgoričkim "Vijestima" kazao i da je zakonom masonskog bratstva zabranjeno da se predloženi kandidat pita koje je nacije i vere i kojoj političkoj opciji pripada.

Stoga se postavlja pitanje kako ta grupa dolazi do tvrdnji da je neko u njihovim redovima Crnogorac, kazao je Jovović. Jovović je odbacio navode Milovana Draškovića koji slovi za velikog majstora te, kako on kaže, neregularne lože da Velika loža Crne Gore “pripada srpskoj masoneriji”.

Draškovićevu izjavu da u Velikoj regularnoj loži “nema onih koji ne vole Crnu Goru i deluju protiv njene suverenosti”, Jovović je nazvao kvalifikacijama koje su “primerene neozbiljnim i neodgovornim političarima za jednokratnu upotrebu”.

Jovović tvrdi da u Crnoj Gori postoji samo masonska loža i to je, kako je rekao, ona čiji je on veliki mastor, te da organizacija koja sebe naziva Velikom regularnom ložom je organizacija “masona samozvanaca”.

On je objasnio da je univerzalni princip teritorijalne organizacije masona da može postojati samo jedna Velika loža na teritoriji jedne države, a kao drugi prncip on je naveo legalitet. To znači, objasnio je, da jedna masonska Velika loža može da postoji samo ukoliko je u nju ritualno unesena svetlost neke druge regularne Velike lože.

Velika loža je u Crnoj Gori formirana 3. juna 2006, na isti dan kada je proglašena crnogorska nezavisnost.

U prisustvu 300 predstavnika slobodozidarskog bratstva širom planete, u Vladinom domu na Cetinju, unesena je svetlost 12. maja 2007. i to od Velikih majstora iz Ujedinjene velike lože Nemačke, Velikog Orijenta Italije, Velike lože Austrije i Velike regularne lože Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.