I niži službenici NSA špijuniraju?

Izvor: B92, 29.Jul.2013, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I niži službenici NSA špijuniraju?

London -- Program za špijuniranje američke NSA omogućava da analitičari nižeg ranga mogu lako da dođu do privatnih podataka građana, tvrdi novinar lista "Gardijan".

Glen Grinvald, koji je u javnosti izneo informacije o programu elektronskog nadgledanja - PRISM, kazao je za američku mrežu ABC da nižerangirani analitičari u NSA mogu da špijuniraju američke građane sa malim sudskim odobrenjem ili nadzorom.

"PRISM je neverovatno moćno i invazivno oruđe", istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Grinvald.

Programi NSA su "tačno onakvi kako ih je Snouden opisao. Zvaničnici NSA trebalo bi da svedoče pred Senatom u sredu, a ja ih izazivam da poreknu da ovi programi rade baš onako kako sam rekao", naveo je Grinvald.

Prema Grinvaldu, NSA čuva bilijarde telefonskih poziva i i-mejlova u bazi podataka u koji mogu da pristupe bilo kada uz jednostavne programe.

Onće svedočiti pred odborom Kongresa u sredu, zajedno sa zvaničnicima NSA koji su negirali tvrdnje odbeglog službenika NSA Edvarda Snoudena o lakom pristupu podacima agencije.

PRISM je program elektronskog nadgledanja koji sprovodi NSA od 2007. godine. Snouden je informacije o programu špijuniranja otkrio medijima.Njjih su 6. juna objavili "Gardijan" i "Vašington Post".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.