I migranti trguju na pijacama u Šidu

Izvor: RTS, 03.Apr.2018, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I migranti trguju na pijacama u Šidu

Migranti koji su smešteni u prihvatim centrima Principovac i Adaševci, gotovo svakodnevno odlaze u obližnji Šid. Meštani su navikli na njih, ali i prodavci na pijaci, kojima su i mušterije i konkurencija. Hranu i odeću koju dobiju od humanitarnih organizacija, pojedini migranti prodaju.
Na kartonu i najlonu ispred ulazu u pijacu izloženi su hrana, odeća, obuća i sredstva za ličnu higijenu. Bio pijačni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dan ili ne, na impovizovanim tezgama, migranti trguju od jutra.

"Nemam novca, pre dve godine sam sa ženom i troje dece došao u Srbiju iz Avganistana. Prodajem obuću, jakne, šampone", kaže Ali Makarabin iz Avganistana.
Cene su pristupačne i mnogo povoljnije nego u prodavnicama, kažu meštani Šida koji redovno kupuju od migranata.
"Ne da je povoljno, nego u odnosu na duge prodavnice, u pola cene. Daju i po 100 dinara, samo da prodaju. Kupio sam patike za dve hiljade dinara, u prodavnici su takve sigurno šest", kažu meštani Šida.
Meštani dodaju da su navikli na migante koji pored pijace trguju duže od godinu dana.
"Ovi su momci jako dobri, vredni. Neka rade, čim rade nešto, znači da ne kradu, znači da ne žele da prežive, treba ljude razumeti. Bude ih tu jako dosta, ja ne mogu reći koliko, bude ih stvarno puno, od onog do tamo, ko zna dokle, stvarno nije u redu, ovo je ruglo jedno, kažu Šiđani sa kojima smo razgovarali.

Novac koji zarade, uglavnom na pijaci i potroše. Najčešće kupuju voće i povrće.
"Kupuju, jaja, turšije, krompira, luka. Kupe sve što im je potrebno. Pre su dobijali konzeve, sardine, oni kažu to ne jedu, davali su budzašto", kaže Miladin Kovačević, prodavac.
Migrantri su postali sastavni deo života ove pogranične opštine, dodaju nadležni koji ih gotovo svakodnevno upozoravaju da ovakav način prodaje nije dozvoljen.
"Najčešće zamolimo da odu sa ulice u kolektivne centre, odakle su došli. To činimo gotovo na nedljnom nivou, tako da to je igra u krug, mi ih sklanjamo, oni opet dolaze'', objašnjava Tihomir Stamenković, rukovodilac Odeljenja za inspekcijske poslove opštinske uprave Šid.

Za zloupotrebu i prodaju humanitarne pomoći, znaju u Komesarijatu za izbeglice koji brine o migrantima i tvrde da je reč o sporadičnim slučajevima.
U prihvatnom centru Adaševci smešteno je 269 migranata, a u Principovcu 110. Oni koji prodaju garderobu i hranu, do pijace pešače i po nekolio sati.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.