Izvor: Megafon.co, 14.Jun.2021, 22:07

I jugoistok Srbije vina za trku ima

Jugoistok Srbije, između ostalog, može da vam ponudi putovanje kroz vinsko vreme u podrumu Malča, vino od višnje nagrađeno za inovaciju u Briselu iz vinarije Jović, domaća vina i rakije iz Sićevačkog kraja u Konaku Ramonda Serbica… Uz to, u Pirotu ne propustite peglanu kobasicu.
Sve ovo su lokacije koje su u okviru projekta QuesTour – Valorizacija i kapitalizacija neistraženih turističkih kulturno-istorijskih ruta u prekograničnom regionu Bugarska-Srbija, obišli >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << novinari, blogeri i influenseri. Među njima je i Ljuban Očigrija, voditelj emisije Još litar jedan, dugogodišnji ljubitelj vina, a od pre nekoliko godina i sertifikovani somelijer.
Ljuban Očigrija – Foto – Sonja Urošević “Mi, ljudi iz vinskog sveta – enolozi, somelijeri, kada govorimo o vinskim krajevima uvek mislimo na Župu, na Negotin, na Frušku Goru. Ovde sam otkrio da i u ovom kraju u okolini Niša, Pirota, evo sada i Sićevačke klisure, da ima vinskog kraja, da su izuzetna vina, o čemu govori i presa koja je iz hiljadu osamsto i neke godine.
Presa za ceđenje grožđa, pravi raritet s kraja 18. i početka 19. veka, napravljena je od drveta sa ručnom stegom. A može se videti u Konaku Ramonda Serbica u Sićevu. Ovaj konak 90% namirnica za svoje goste nabavlja od lokalnih proizvođača, a među njima su i rakije i vina.
„Najviše me impresionirao upravo ovaj ambijent koji nisam očekivao. Znači, ovde se vino pravi duže od 200 godina i ovde je zaista vinski kraj, našao sam ga tamo gde ga nisam očekivao. Očekivao sam da ću sresti neke vinare koje znam kao što su Malča i Jović, ali ovo zaista nisam očekivao, da ću videti ovako neke stvari koje postoje dvesta i nešto godina“, priča utiske Ljuban za Megafon.
Presa za ceđenje grožđa – Ramonda Serbica – Foto – Megafon Prema legendi koja se u Sićevu prepričava, Sveti Sava je probavši vino iz ovog kraja blagoslovio selo i vinograde. Nekada se ovdašnje vino izvozilo i u Sloveniju, tako da za meštane, kvalitet sićevačkog vina nije iznenađenje i nadaju se da će se o njemu tek pričati.
Grožđa su dobra, probali smo danas jedno 6 sorti vina, juče smo probali desetak sorti vina i zaista ima noviteta za koje, evo, sad sam iznenađen nekim kupažama koje ne bih očekivao da iko pokuša da napravi.“
Još litar jedan Ljuban se vinima bavi tridesetak godina. Počeo je kao vinoljubac, a onda je pre 5 godina odlučio i da sertifikuje svoje godinama prikupljano znanje. Danas je profesionalni, međunarodni somelijer. A od 2020. godine i voditelj emisije Još litar jedan na Balkan trip televiziji.
„Sad je krenula druga sezona, pre tri nedelje smo snimili prvu epizodu. S obzirom na to da se emisija zove Još litar jedan, našli smo Vindulo u Temerinu, oni imaju etiketu Još litar jedan. Tako da prva epizoda u drugoj sezoni je Još litar jedan.“
Amfore u Malči – Foto – Marko Micić A litar vise tražio se i u podrumu Malča, gde osim probanja samog vina, može da se prošeta i kroz njegovu istoriju. U ovom vinskom podrumu starijem od jednog veka i danas se vino, između ostalog, čuva u amforama, kao u vreme Rimljana. A u vinariji Jović iz Potrkanja kod Knjaževca, mogu se probati vina zaštićenog geografskog porekla. Porodica Jović neguje spoj tradicionalne proizvodnje i moderne tehnologije.
VinarijaJović Potrkanje – Foto – Sonja Urošević QuesTour Vino ne ide bez dobre hrane, tako da je QuesTour svoju grupu u okviru druge rute odveo i u grad gde se kobasice peglaju. Boemska potkovica zaštićena je u Zavodu za intelektualnu svojinu, a osvojila je mnogobrojne nagrade do sada.
Boemska potkovica – Foto – Sonja Urošević Inače, u okviru projekta QuesTour održavaju se i različite radionice i organizuju ovi obilasci turističkih “skrivenih dragulja” u pograničnom regionu dve zemlje. I to u šest okruga u Bugarskoj i sedam okruga u Srbiji. Realizuju ga Opština Vraca i Nacionalni turistički klaster Bugarski vodič u saradnji sa organizacijom ENECA iz Niša.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.