I dalje prisutna distanca prema Romima i Romkinjama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2019, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I dalje prisutna distanca prema Romima i Romkinjama

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije, 21. marta, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila je da, iako u Srbiji nema sistemske rasne diskriminacije, i dalje je prisutna distanca prema Romima i Romkinjama.

Paunović je u saopštenju dostavljenom medijima navela da će država u narednom periodu sve aktivnosti u oblasti borbe protiv diskriminacije kreirati da budu dovoljno jasne i još dostupnije kako pripadnicima romske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << manjine, tako i ostalim građanima Srbije.

"Stereotipi i nedovoljno znanja su "pogodno tlo" za diskriminaciju", navela je Paunović i ocenila da su brojne aktivnosti Vlade, civilnog društva, nezavisnih tela i medija doprineli podizanju svesti građana, ali i boljoj primeni antidiskriminacionog zakonodavstva.

Istakla je da Srbija posvećeno radi na sprovođenju preporuka Komiteta UN za ukidanje rasne diskriminacije, a u skladu sa međunarodnim obavezama preuzetim ratifikacijom Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminaciji.

Podsetila je i da je Srbija u decembru 2018. podnela Komitetu za ukidanje rasne diskriminacije izveštaj o jednogodišnjoj primeni prioritetnih preporuka, a da su u pitanju preporuke 16 i 17 usmerene na krivična dela učinjena iz mržnje, i u tom izveštaju posebno je istaknut značaj prve presude koja je izrečena po tom osnovu.

U oktobru prošle godine, navodi se u saopštenju, sud prilikom izricanja presude i odmeravanja kazne u slučaju nasilja u porodici, kao posebnu otežavajuću okolnost naveo motiv mržnje zbog seksualne orijentacije oštećenog.

Prema podacima Republičkog javnog tužilaštva u našoj državi su u toku još četiri postupka za krivična dela izvršena iz mržnje i to zbog rodnog identiteta, etničke pripadnosti i seksualne orijentacije, precizirala je Paunović.

Poručila je da je prva pravosnažno osuđujuća presuda u toj oblasti od značaja ne samo za zaštitu prava LGBT osoba, već i ostalih osetljivih društvenih grupa i da će ona uticati na dalju sudsku praksu u ovakvim i sličnim slučajevima.

Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije proglasile su Ujedinjene nacije 1966. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.