Izvor: B92, 30.Jan.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"I dalje istraga o drumskoj mafiji"

Beograd -- Inspektor Saša Živanović izjavio je danas pred Specijalnim sudom da slučaj takozvane drumske mafije za policiju nije završen.

"Imamo još neka operativna saznanja i za nas taj predmet još nije završen", rekao je Živanović u nastavku suđenja organizovanoj kriminalnoj grupi, optuženoj da je nelegalnom naplatom putarine oštetila državu za 6,5 miliona evra.

Živanović, koji je šef Odseka kriminalističke policije za suzbijanje privrednog kriminala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u oblasti finansija, odbacio je kao netačne navode svedoka Miodraga Jovanovića da mu je u policiji traženo da uskladi iskaz sa podacima sa kojima je MUP raspolagao.

Živanović je rekao da je Miodrag Jovanović, inače bivši zamenik šefa kontrole u Putevima Srbije, saslušan u policiji jula 2006. godine na sopstvenu inicijativu.

Jovanović je, kako su preneli mediji, tada detaljno opisao način rada kriminalne grupe, a kao šefa je označio bivšeg finansijskog direktora Puteva Srbije Miloša Nedeljkovića.

Miloš Nedeljković nije optužen i nije poznato gde se nalazi, a njegov brat Zoran Nedeljković izvršio je samoubistvo u pritvoru.

Jovanović je u međuvremenu, svedočeći na suđenju negirao da je u policiji ispričao kako je grupa nelegalno radila. Naveo je da je jula 2006. godine pozvan u policiju, gde su mu predočeni neki podaci i od njega traženo da svoj iskaz usaglasi sa tim podacima, a da će mu u suprotnom biti određen pritvor.

"To nije tačno. Jovanović je došao i rekao šta zna, a ja sam ga, posle konsultacije sa tužiocem, pozvao da dođe u zgradu MUP-a u Kneza Miloša, pošto je sam rekao da hoće da tu da iskaz, a ne u Putevima Srbije, i tom saslušanju je prisustvovao i tužilac", rekao je Živanović, koji je jedan od 100 inspektora koji su radili na otkrivanju te grupe.

Jovanović je u iskazu u policiji, koji je negirao na suđenju, ispričao da mu je optuženi Milan Jovetić rekao da su u nelegalnoj naplati učestovali i Zoran Nedeljković i Miroslav Klopanović, ali nije naveo koja su bila njihova zaduženja u grupi i da se u preduzeću pričalo kako je njihova uloga da zastrašuju inkasante i održavaju disciplinu.

Jovetićev branilac Aleksandar Popović zatražio je da taj zapisnik bude izuzet iz spisa jer je Jovanovićev iskaz dat na nezakonit način. O zahtevu će sud naknadno odlučiti.

Predsednik sudskog veća Specijalnog suda Vladimir Vučinić je u nastavku suđenja pročitao iskaze Zorana Nedeljkovića u policiji i pred istražnim sudijom tog suda Vučkom Mirčićem.

Nedeljković je u tim iskazima naveo da poseduje dva stana na Novom Beogradu i šest automobila, od kojih su se neki vodili na njegovo rent a kar preduzeće.

Rekao je i da je zapisnike sa naplatnih rampi o naplati putarine, koje je policija pronašla u njegovom stanu, zaboravio Jovetić, sa kojim se družio.

Nedeljković je još rekao da je u Putevima Srbije kao kontrolor radio do 2002. godine, kada je dobio otkaz, a da je kasnije bio u kontaktu sa Jovetićem i svojim bratom Milošem Nedeljkovićem.

"Dobio sam pedalu iz firme kada sam sa novcem u džepu uhvatio tri momka iz Surčina koji su radili na naplatnim rampama. Oni su dobili otkaz, ja mesec dana posle njih, a moj šef je rekao da sam budala", rekao je u svom iskazu Zoran Nedeljković.

Suđenje će biti nastavljeno sutra.

Grupa je optužena da je od sredine 2004. godine do polovine 2006. godine oštetila državu za 6,5 miliona evra izdavanjem falsifikovanih priznanica i duplih kartica za naplatu putarine na naplatnim rampama na auto putu Beograd - Niš.

Kao organizatori grupe od 53 optuženih označeni su Milan Jovetić, Živojin Đorđević i Goran Stojanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.