I Zilkić i Zukorlić traže zaštitu policije

Izvor: Blic, 06.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Zilkić i Zukorlić traže zaštitu policije

Mešihat za Sandžak Rijaseta Islamske zajednice Srbije uputio je pismo ministru unutrašnjih poslova Draganu Jočiću u kojem ga upozorava na zapaljivu situaciju u ovom delu Srbije.

Mešihat traži zaštitu za muslimanske vernike od naoružanih huligana koje je angažovao muftija Muamer Zukorlić, navodeći da je u Tutinu napadnut reis IZ Adem Zilkić, koga su Zukorlićeve pristalice sprečile da poseti odbor tamošnjeg Medžlisa.

Slično pismo nadležnim državnim organima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uputila je i druga strana, odnosno sandžački muftija Muamer Zukorlić. Oni, takođe, traže zaštitu vernika i verskih objekata, optužujući kriminalce koje su, kako tvrde, angažovali Sulejman Ugljanin i Rijaset Islamske zajednice Srbije.

Lider Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić potvrdio je u Priboju da se, nažalost, situacija ne smiruje i da još postoji podeljenost među vernicima.

- Sada je ta podela s političkog prešla na verski teren. Ovde se radi o brutalnom pokušaju jedne političke stranke, tačnije jednog čoveka, da ostvari dominantan uticaj i nad verskom zajednicom. Neko je zamislio da bude svetovni i verski vođa - ističe Ljajić, i dodaje da bi svaka dalja eskalacija tog sukoba mogla najviše štete da nanese upravo vernicima muslimanima, ali i svim građanima u Sandžaku.

Prema njegovim rečima, kad su se političari mešali u poslove vere nije bilo dobro ni za politiku ni za veru. Svako treba da radi svoj deo posla. Mi smo tu imali vrlo principijelan stav - treba da postoji jedna institucija, a ne dve ili tri, kako je to normalno i zakonom predviđeno, i političari nemaju tu šta da traže. Ne možete praviti puč i stvarati paralelne institucije u Islamskoj zajednici, jer to ne doprinosi ni stabilnosti niti je na korist vernicima - naglašava Ljajić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.