Izvor: B92, 08.Nov.2010, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Srbija i Hrvatska u projektu NE?

Beograd -- Bugarska vlada pozvala je Srbiju i Hrvatsku da učestvuju u projektu gradnje nuklearne elektrane Belene na Dunavu, javljaju bugarski mediji.

Borisu Tadiću, predsedniku Srbije, i Jadranki Kosor, premijerki Hrvatske, obratio se službeno tim povodom bugarski premijer Bojko Borisov sa zahtevom da odgovore do 13. novembra.

U pismima Tadiću i Kosorovoj, Borisov je pozvao Srbiju i Hrvatsku da učestvuju u izgradnji nuklearke kao deoničari sa udelima od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedan, jedan i po ili dva odsto.

Kako je objavila novinska agencija novinite.com, bugarski premijer Bojko Borisov otkrio je da je razgovarao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem o projektu NE Belene.

Po rečima bugarskog premijera, "učešće Hrvatske i Srbije učinilo bi taj projekt pragmatičnijim jer bi, kada se nuklearka izgradi, tržište bilo osigurano”.

U Ministarstvu energetike kažu da pismo nisu dobili, ali da "pozitivno gledaju na sve regionalne projekte”.

„Dok ne dobijemo zvaničnu ponudu od Bugarske za gradnju NE Belene, međutim, ne možemo konkretno da se izjasnimo", kažu u Ministarstvu energetike, prenosi beogradski "Blic".

NE Belene trebalo bi da gradi ruska državna firma "Atomstrojeksport”, ali postoje problemi oko cene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.