I Oriću da se ponovo sudi!

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jul.2010, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Oriću da se ponovo sudi!

Ponovljeno suđenje bivšem komandantu takozvane Oslobodilačke vojske Kosova Ramušu Haradinaju ne bi trebalo da ostane usamljen slučaj, jer bi pred Haškim tribunalom trebalo ponoviti još neke procese koji se odnose na rat i zločine u BiH, poput procesa protiv Nasera Orića, smatraju boračka udruženja, nevladin sektor i političari iz Republike Srpske.

Predsednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz je za banjalučki "Fokus" izrazio uverenje da "slučaj Haradinaj" neće >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << biti usamljen jer su brojna suđenja okončana na opšte zaprepaštenje čak i dela pravne javnosti, navodeći primere procesa koji su se vodili protiv bivšeg komandanta Armije RBiH pokojnog Rasima Deliću i Nasera Orića, koji je nad srpskim stanovništvom oko Srebrenice počinio strašne ratne zločine tokom tri godine rata.

"Kada se suđenja ponove, i nadam se rezultiraju osuđujućim teškim presudama, ljudi koji su učestovovali u prethodnim procesima, prvenstveno sudije i tužioci, moraće se malo zacrveneti. Bićemo u prilici da sa čvrstim argumentima zatražimo obnovu postupaka. To će se morati desiti jer jednostrani pristup ovako složenom pitanju dodatno truje odnose na prostoru bivše Jugoslavije, što za buduće generacije može biti vrlo problematično sa stanovišta bezbjednosti", upozorio je Ćurguz.

Predsednik Nevladine organizacije "Istorijski projekat Srebrenica" Stefan Karganović ocenio je da suština odluke Žalbenog veća u odnosu na Haradinaja pokazuje da objektivna nemogućnost Tužilaštva da predoči ključne dokaze dovodi u pitanje integritet sudskog procesa i pravednost suđenja u tim delovima.

"Ta objektivna okolnost, prema mišljenju Žalbenog veća, odnosi se na atmosferu zastrašivanja svedoka koja je dominirala tokom suđenja. Dodatni elemenat, koji Žalbeno veće pominje jeste propust Pretresnog veća da u nekim segmentima preduzmu inicijativu da bi obezbedilo da ključni svedoci budu dovedeni i saslušani", ističe Karganović.

Ukoliko je tokom suđenja Oriću, kaže Karganović, bilo zastrašivanja svedoka od strane optuženog ili njegovih predstavnika na terenu, onda drugostepena presuda u "predmetu Haradinaj" otvara mogućnost za ponavljanje suđenja po onim tačkama u vezi sa kojim dokazni materijal usled tog zastrašivanja nije mogao da bude predočen.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Slobodan Šaraba rekao je da odluka Tribunala u "slučaju Haradinaj" nagoveštava da je pravda spora, ali ipak dostižna.

On je izrazio nadu da će Haradinaj biti osuđen za zlodela koja je počinio na Kosmetu, kao što, kako je rekao, veruje da će se ponoviti postupci i nekim komandantima Armije BiH, prvenstveno Oriću.

Suđenje Haradinaju, optuženom za zločine na Kosmetu 1998. godine, biće delimično ponovljeno, pošto je apelaciono veće Haškog tribunala 21. jula usvojilo žalbu tužilaštva na prvostepenu oslobađajuću presudu. Suđenje će biti ponovljeno i saoptuženima Idrizu Baljaju i Ljahu Brahimaju.

Predsedavajući sudija apelacionog veća Patrik Robinson rekao je da će suđenje biti ponovoljeno po šest od 37 tačaka optužnice koje se odnose na zločine nad pritvorenicima u zarobljeničkom logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana od marta do septembra 1998.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.