Huti zauzeli i Taiz

Izvor: VOA, 22.Mar.2015, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Huti zauzeli i Taiz

Šiitski pobunjenici, koji se protive predsedniku Abd-Rabu Mansur Hadiju, sinoć su preotele kontrolu nad gradskim vojnim aerodromom bez otpora lokalnih vlasti, a danas patroliraju gradom...

Šiitski pobunjenici iz grupe Huti zauzeli su Taiz, grad u centralnom delu Jemena, što je još jedan znak eskalacije nasilja u toj zemlji na Arabijskom poluostrvu.

Paravojne formacije, koje se protive predsedniku Abd-Rabu Mansur Hadiju, koji je američki saveznik, sinoć su >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << zauzele gradski vojni aerodrom bez otpora lokalnih vlasti, a danas su patrolirali delovima Taiza i pucali u vazduh, kako bi rasterali demonstrante koji se protive njihovom dolasku.

Uporedo sa produbljivanjem krize i dan posle bombaškog napada u kojem je u dve džamije u glavnom gradu Sani, koji kontrolišu pobunjenici, ubijeno najmanje 137 osoba, SAD su juče povukle svoje kompletno osoblje iz Jemena.

Stejt department je saopštio da je razlog za "privremeno premeštanje" sve lošija bezbednosna situacija u toj zemlji.

Jemenski bezbednosni zvaničnici navode da pobunjenike podržavaju i pristalice bivšeg predsednika Alija Abdulaha Saleha, a Savet bezbednosti najavio je da će održati vanrednu sednicu posvećenu situaciji u Jemenu.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.