Humanitarni konvoj UN ušao u Gutu

Izvor: B92, 05.Mar.2018, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Humanitarni konvoj UN ušao u Gutu

Damask -- Prvi humanitarni konvoj UN uspeo je da stigne do stanovnika istočne Gute, pobunjeničke enklave kod Damaska, uprkos nastavku ofanzive sirijskih snaga.

Konvoj nosi lekove i hranu za oko 27.500 osoba i prvi je koji je ušao u opsednutu enklavu otkako je sirijska vojska 18. februara započela vojnu operaciju da bi zauzela Istočnu Gutu. Prema podacima nevladinih organizacija, u tim vojnim akcijama je život izgubilo oko 700 civila. Konvoju nije dozvoljeno da unesu neka vitalna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << medicinska pomagala.

UN ocenjuju da je potrebna hitna pomoć za 70.000 ljudi i dodaju da će drugi konvoj krenuti u četvrtak.

Od početka ofanzive sirijskih snaga u istočnoj Guti 18. februara, stradalo je više od 690 civila, od kojih 152 dece. Međutim, ta cifra nije konačna jer i danas stižu izveštaji o stradanjima civila. Prema poslednjim izveštajima, najmanje 14 civila je poginulo u napadima vladinih snaga na pobunjeničku enklavu Istočna Guta, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Ta nevladina organizacija je navela da udari iz vazduha traju tokom noći i jutros.

Sirijski predsednik Bašar el-Asad je juče rekao da će "operacije biti nastavljene".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.