Humanitarna kampanja za podršku prevremeno rođenim bebama

Izvor: Megafon.co, 16.Nov.2020, 14:53

Humanitarna kampanja za podršku prevremeno rođenim bebama

Svetski dan prevremeno rođene dece, 17. novembar, ove godine UNICEF u Srbiji obeležava humanitarnom kampanjom „Tako mali da bi u srce stali”. Poziva sve građane i firme da podrže modernizovanje odeljenja neonatalne intenzivne nege u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu.
U svetu se svake godine pre vremena rodi oko 15 miliona beba. U Srbiji na svet dođe više od 4000 beba od kojih čak 60% zahteva neki oblik intenzivne nege i lečenja. To znači da u našoj zemlji svakoga dana >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << 7 beba ne može da nastavi život bez specifične nege i podrške. Prevremeno rođenje u Srbiji vodeći je uzrok smrtnosti dece mlađe od 5 godina, kažu podaci organizacije UNICEF Srbija.
Foto – UNICEF Srbija/Pančić

Kampanja traje od 16. novembra 2020. do 7. januara 2021. godine. U tom periodu građani i firme mogu da doniraju putem web stranice Zbog čega se prikupljaju sredstva? Sredstva prikupljena tokom kampanje UNICEF su za opremanje i modernizovanje neonatalne intenzivne nege u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu. Za pokretanje programa i unapređenje usluga za podršku razvoju prevremeno rođenih beba. Takođe, za podršku u osnivanju prvog Resursnog centra za rani razvoj dece u Srbiji. Naime, prevremeno rođenoj deci neophodna je podrška i nakon izlaska iz bolnice, jer imaju veći rizik da kasne u razvoju i da imaju poteškoće u učenju. Zbog toga su angažovanje i rad sa porodicama radi lakšeg ranog prepoznavanja razvojnih kašnjenja i pravovremene intervencije najvažniji za zdravlje i budućnost deteta, posebno za decu koja su rođena pre vremena.
Program UNICEF-a za podršku prevremeno rođenim bebama odvija se u okviru programa saradnje sa Ministarstvom zdravlja.

Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Megafon.co...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svetski dan prevremeno rođene dece - od 15 miliona beba čak milion njih ne preživi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Nov.2020, 11:21

U svetu se svake godine rodi više od 15 miliona beba pre termina. Iako je za svakog roditelja to najsrećniji dan u životu, za roditelje prevremeno rođene dece to je i početak velike borbe koja neretko znači i borbu za život, jer od tih 15 miliona čak milion njih ne preživi. Sa ciljem da se podigne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.