Huliganima dato zeleno svetlo za divljanje

Izvor: Blic, 22.Feb.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Huliganima dato zeleno svetlo za divljanje

Nekoliko hiljada demonstranata imalo je preksinoć više od 40 minuta vremena da u Ulici kneza Miloša zapali i demolira američku i hrvatsku ambasadu i to naočigled pedesetak policajaca koji su mirno, ne reagujući, stajali u susednoj Ulici vojvode Milenka.

U 17. sati, kada je na Trgu Nikole Pašića počeo miting pod nazivom „Kosovo je Srbija", u Ulici kneza Miloša, u kojoj se nalazi većina ambasada zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, bilo je samo pedesetak policajaca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji su se potom pod naletom huligana povukli u sporednu ulicu pored američke ambasade. Prava reakcija policije usledila je tek 40 minuta kasnije, odnosno kada je u američkoj ambasadi već uveliko buktao požar, izazvan bakljama koje je u zgradu ubacilo desetak maskiranih mladića. To vreme bilo je više nego dovoljno huliganima da kamenicama razbiju stakla ambasade, skinu zastavu, pa čak i da se slikaju ispred zgrade koja gori.

Dan posle postavlja se pitanje ko je pisac scenarija po kome je huliganima dozvoljeno ovakvo divljanje, koje je nažalost dovelo i do smrti jedne osobe, najverovatnije demonstranta.

U pogrešnu procenu policije ne veruje niko, budući da je MUP Srbije adekvatno i mnogo bolje reagovao samo četiri dana ranije, 17. februara kada je proglašena nezavisnost Kosova. Ambasade u Ulici kneza Miloša tada je obezbeđivalo više stotina policajaca, koji su uprkos divljanju nekoliko stotina huligana uspeli da spreče uništavanje zgrada.

Novinari koji su preksinoć u 18.15 sati bili u Ulici kneza Miloša, kada su demonstranti krenuli ka ambasadama, mogli su da primete da je više policajaca bilo angažovano na nedavnom hapšenju Ratka Buturovića, predsednika FK Vojvodina nego na čuvanju ambasada.

Osim toga, i reakcija policije, koja je u Ulicu kneza Miloša ušla u 18.50 sati sa hamerima i huligane rasterala za manje od pet minuta, ukazuje da policiji obezbeđenje ambasada nije predstavljao problem.

Divljanje koje se u tom periodu dešavalo na ulici navodi na zaključak da su huligani imali zeleno svetlo za napad, a da je akcija policija usledila tek kada joj je za to dato naređenje. I među policajcima koji su preksinoć razbijali napad razularene mase na ulicama Beograda moglo se čuti da im je prvo naređenje bilo da „malo puste huligane".

- Takav nalog mogao je da izda samo jedan čovek. Onaj koji rukovodi policijom dok je ministar u bolnici. Moć rukovođenja policijom, dok ministar nije u mogućnosti, nemaju ni direktor policije ni državni sekretar - objašnjava izvor „Blica" iz bezbednosnih struktura.

Članovi Vlade koje je juče „Blic" kontaktirao odbili su da zvanično odgovore ko u ovom momentu ima političku kontrolu nad policijom. Bez odgovora su nas ostavili i na pitanje da li je to premijer Vojislav Koštunica.

Cilj i motiv scenarija puštanja huligana da divljaju neće biti poznat sve dok Vlada ne saopšti ko je policiji 21. februara, sa političkog vrha izdavao naređenja. Tada od nalogodavca, članovi Vlade moraju da zatraže i odgovor na pitanje koji je motiv da se ovakva slika Beograda pošalje svetu.

Inače, kako „Blic" saznaje, kao najozbiljniji kandidat na mesto pomoćnika ministra Dragana Jočića, koji se nalazi na opravku posle saobraćajne nesreće, pominje se sekretar Vlade, Dejan Mihajlov. Njegovo ime čak se spominjalo među članovima Vlade, posle prekjučerašnje sednice.

U Ambasadi SAD izgoreo Zoran Vujović

Novosađanin Zoran Vujović (21) student menadžmena, poginuo je u požaru u ambasadi SAD u Beogradu. Njegove posmrtne ostatke identifikao je, na osnovu ličnih stvari, njegov otac Milan Vujović.

Zoran je, kako saznajemo, na miting otišao sa društvom i godinu dana mlađim bratom Lazarom, studemntom mašinstva.

Prema izjavi njihovog rođaka otac Milan i majka Ljiljana Vujović, kasno preksinoć pošto se Zoran nije vratio sa protesta iz Beograda, niti se javljao na telefonske pozive, prijavili su policiji njegov nestanak. Juče od ranog jutra Milan je uz dozvolu policiske uprave, obišao beogradski zatvor i dok je tražeći sina obilazio jedan od policiskih pritvora stigao mu je poziv od sudskih istražitelja da dođe na patologiju Vojnomedicinske akademije, gde je rađena obdukcija ugljenisanog tela iz američke ambasade.

-Imao je šta da vidi, ugljenisano telo svog starijeg sina. Prepoznao ga je po zlatnom lančiću i metalnoj kopči sa kaiša- ispričao nam je Milanov rođak.

Porodica Vujović se u Novi Sad doselila iz Čaglavice kod Prištine jula 1999. godine.

Članovi porodice Matović, koji žive u komšiluku, kažu da su Vujovići mirna i skromna familija. Nijedan od braće nikada nije bio problematičan.

- I Zoran i Lazar uvek su bili učtivi i prijatni. Obojica su izuzetno visoki i po dolasku u Novi Sad nastavili su da treniraju košarku, kojom su se bavili još u Prištini - kažu Matovići.

U prekjučerašnjim neredima koji su na ulicama Beograda počeli u 18 sati i trajali do kasno u noć, povređeno je 130 osoba, dok je lekarsku pomoć, prema podacima Hitne pomoći, zatražilo više od 500 ljudi. Prema saopštenju policije povređeno je 78 građana i 52 pripadnika MUP-a. U neredima su oštećene zgrade predstavništava SAD, Turske, Hrvatske, Velike Britanije, Belgije, Nemačke, BiH i Kanade. Oštećen je i restoran „Mekdonalds" na Slaviji, kao i 90 trgovinskih objekata, više vozila, ulična rasveta i signalizacija.

M.L. - T.M.S.

Zahtev vlastima da ne priznaju Kosovo

Predstavnici crnogorske opozicije pozvali su juče sa mitinga u centru Podgorice državne vlasti da nikada ne priznaju nezavisno Kosovo, jer bi takav čin bio „izdaja". Učesnici mitinga su pozdravljali podršku Rusije Srbiji i kritikovali vodeće sile Zapada zbog kršenja međunarodnog prava.

Mitingu je, prema procenama policije, prisustvovalo oko 10.000 ljudi, dok organizatori tvrde da ih je bilo oko 15.000.

Okupljeni su nosili srpske, ruske, grčke i španske zastave, kao i transparente na kojima su bile ispisane pogrdne poruke na račun američkog predsednika Džordža Buša, visokog predstavnika EU Havijera Solane i kosovskog premijera Hašima Tačija.

Na kraju mitinga u hramu Hristovog vaskrsenja služen je moleban za spas Kosova i Metohije. Moleban je služio episkop diokliski i starešina manastira Ostrog Jovan.

Crnogorska policija je saopštila da je tokom protesnog skupa uhapsila sedam osoba zbog kamenovanja zgrada i povređivanja policijskog službenika.

Kameron Manter: Nemamo poverenja u Vladu Srbije

- Žalimo zbog izgubljenog života, ali osuđujemo nasilje. Vlada Srbije odgovorna je za osiguravanje bezbednost za ambasade i osoblje diplomatskih predstavništva. Očekujemo od Vlade Srbije da ispunjava svoju obavezu. Članovi porodica i osoblje koje nije neophodno za osnovno funkcionisanje ambasade privremeno će napustiti Beograd jer više nemamo poverenja u Vladu Srbije da će osigurati bezbednost našeg osoblja i zgrade - kaže za „Blic" američki ambasador u Beogradu Kameron Manter. On dodaje da će ipak on i službenici neophodni za funkcionisanje ambasade SAD ostati u Beogradu i da se otvaranje predstavništva planira za utorak.

Ambasador Turske: Zapalili nam zastavu naočigled policajaca

Ambasador Turske u Beogradu Hasan Servet Oktem kaže u izjavi za „Blic" da ga je tokom preksinoćnjeg napada na ambasadu njegove zemlje najviše šokirao odnos policije. Policija je intervenisala prekasno, a „napadači su zapalili zastavu Turske naočigled policajaca", kaže on. Ambasador Turske poručuje da su „nasilnici naneli mnogo više štete interesima Srbije nego stranim ambasadama" i dodaje: „Oni su uništavali svoju imovinu, svoju zemlju".

- Od samog početka „mirnog" protesta ispred parlamenta naša ambasada, koja se nalazi u neposrednoj blizini skupštinske zgrade, bila je meta napada. Pretrpeli smo ogromnu materijalnu štetu. Polomljeni prozori i kamere za video-nadzor, potpuno uništena stražarska kućica. Napadači su skinuli zastavu Turske i zapalili je - dodaje ambasador Hasan Servet Oktem.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.