Hrvatsko-srpski odnosi među najbolnijima

Izvor: B92, 11.Feb.2018, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hrvatsko-srpski odnosi među najbolnijima"

Predsednik SNV Milorad Pupovac, uoči posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu, ocenio je da su hrvatsko-srpski odnosi među najbolnijima.

On je kazao da je razumno da se "zaustavi erupcija rasprava o bolnim istorijskim pitanjima", oko kojih između Hrvatske i Srbije ne postoji saglasnost.

Pupovac je ocenio i da se atmosfera u Hrvatskoj pred posetu Vučića stišava i da je, kako je kazao, radna i teče u pripremama.

Pupovac je za RTS kazao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hrvatska sela sa 373 srpskih domaćinstava i dalje nemaju struju, što će biti predočeno tokom predstojećih sastanaka i dodao da položaj srpske manjine u Hrvatskoj određuju i neka druga nerešena pitanja.

On je dodao da se atmosfera srpsko-hrvatskih odnosa poprilično usmerava u pravcu onog što je sada najvažnije, a to je poseta predsednika Srbije Hrvatskoj.

"To je susret između dvoje predsednika i susret Vučića sa predsednikom vlade, parlamenta, s mladima iz srpske zajednice i drugi dan poseta terenu - izbegličkim sredinama, povratničkim i velika skupština SNV. Nadam se da će se do ponedeljka i utorka sve negativnosti smiriti, a da nijedna od najavljenih demonstracija neće predstavljati nikakve smetnje za normalno odvijanje onoga što je programom predviđeno tokom posete", kazao je Pupovac.

Upitan o nesuglasicama predsednika Hrvatske i vlade u vezi Vučićeve posete, te o tome da se među temama neće naći ratna odšteta, ali ni izvinjenje predsednika Srbije, Pupovac je kazao da su razlike u tonovima koje su se pojavile u jednom trenutku "nažalost bacile senku na mogući ishod i moguće rezultate razgovora".

"Međutim, nadam se da će u interesu obe zemlje i stabilnosti regiona i EU budućnosti, da će sva ta sporna pitanja i disonantni tonovi do ponedeljka biti prevladani i da će preovladati ono što je otišlo u javnost iz kabineta predsednice republike, a to je da postoje teme koje su planirane i postoje teme koje nisu planirane i da one koje nisu ne bi smele ometati postizanje saglasnosti, dogovora oko onoga što je planirano posetom", naveo je Pupovac.

Dodao je da mu se "čini razumnim da se zaustavi erupcija rasprava o bolnim istorijskim pitanjima oko kojih između Hrvatske i Srbije ne postoji saglasnost, čak i u onome što bi trebalo da bude nesporno", kao što je stradanje u Drugom svetskom ratu.

Pupovac je za tv Pink ocenio da se atmosfera u Hrvatskoj pred posetu predsednika Vučića stišava i da je, kako je kazao, radna i teče u pripremama.

"Bilo bi dobro da nema efekata od negativnih poruka koje se čuju, ali u celini gledajući atmosfera se stišava i verujemo da će sutra prevladati ono što je smisao i cilj posete, a to je radni duh čiji cilj bi trebao biti da se atmosfere neugodnih, teških i neprijateljskih poruka ne odašiljaju između Beograda i Zagreba", kazao je Pupovac za televiziju Pink.

On je naveo da u hrvatskom političkom sistemu nije novo to što se razlikuju stavovi predsednice Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović i premijera Andreja Plenkovića, te da nije prvi put ni da postoje "nedovoljne usklađenosti između predsednika i premijera".

Govoreći o temi ratne odštete, koju je za ovu posetu predložio hrvatski premijer, Pupovac je naveo da je to "veoma teška i krupna tema, koja zahteva mnogo priprema".

"Ukoliko do nje dođe, očekivanja u pogledu te teme ne mogu biti jednostrana, jer svaka strana, ne samo da ima svoje viđenje, već ima i svoje argumente i činjenice", kazao je.

Dodao je da su odnosi Srbije i Hrvatske od 2011. godine pa do danas u stalnoj silaznoj putanji te da je dobro da se ta silazna putanja preseče ovom posetom, uprkos negativnoj atmosferi.

"Vučićeva poseta i razgovori su pretpostavka i da se otvorena pitanja počnu rešavati, pitanja izbeglica, nestalih, prava manjina, pitanja suđenja za ratne zločine, sve je to važno za Srbe u Hrvatskoj i sve je to nešto od čega mi očekujemo pozitivne efekte", naveo je.

Istakao je da će i susret Vučića sa predstavnicima Srba u okviru posete značiti za ohrabrenje u odnosima između Hrvata i Srba, ali će predstavljati i podršku srpskoj zajednici u Hrvatskoj.

"Ono što je važno jeste da se atmosfera promeni, da odnosi Srbije i Hrvatske postanu bolji, jer ako toga nema, onda je teže ostvarivati prava Srba u Hrvatskoj", dodao je.

Upitan šta se može očekivati po pitanju ekonomske saradnje između dve zemlje, Pupovac je naveo da je "ekonomska razmena dodatni motiv za organizaciju susreta i sastanka".

"Hrvatska je u Srbiji imala najveći obim investicija nego u bilo kojoj zemlji u okruženju ili uopšte, a rezultati tih investicija se vide u činjenici da je izvoz iz Srbije u Hrvatsku znatno veći nego izvoz Hrvatske u Srbiju", naveo je.

Dodao je da treba učiniti da srpske kompanije mogu dolaziti i investirati u Hrvatsku, te da je "još važnije da se obim koji je sad blizu milijardu evra povećava.

"To se može povećavati ako se iz čisto ekonomske razmene usmeri na infrastrukturne projekte, koji su zajednički, kao što je železnica, kao što su vode i kao što su drugi elementi infrastrukturnih projekata koji su od ogromne važnosti", kazao je.

Pupovac je naveo da je hrvatska strana spremna da razgovara o ekonomskim temama, jer ukoliko se ne bude razgovaralo o tome i ako se potceni značaj ekonomske razmene i saradnje između Srbije i Hrvatske, kako je naveo, teško će se stvarati radna mesta i samostalnija hrvatsku ekonomiju.

"Partnerstvo dve zemlje jamči to, više nego bez tog partnerstva", zaključio je Pupovac.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.