Hrvatski vojnik se žali na nepravdu

Izvor: B92, 17.Dec.2012, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski vojnik se žali na nepravdu

Zagreb -- Bivši hrvatski vojnik Veljko Marić, koji je osuđen u Srbiji na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina u Grubišnom Polju 1991. godine, uputio protestno pismo.

On se pismom obratio javnosti i institucijama Hrvatske, jer mu se, iako je hrvatski državljanin, za zločin počinjen u Hrvatskoj sudilo u Srbiji.

"Doneta je presuda u Višem sudu u Beogradu: 12 godina zatvora za ratni zločin. Zašto sam dobio tako drakonsku kaznu? Jer ovaj sud prihvata svedočenje Žarka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vukovića i Milenka Stojića koji su bili pripadnici srbočetničkih formacija na području Grubišnog Polja", piše Marić, a objavljuje T-portal.hr.

"Tužilaštvo u Bjelovaru je nakon njegovog hapšenja poslalo faks sa službenom beleškom 2001. godine i popisom nestalih Srba 1991. godine tako da bi se četnici mogli prisetiti ko je nestao. Šta ja sa tim imam?", pita se Marić.

On tvrdi da je istraži sudija županijskog suda Bjelovar Anka Turek Novak saslušala Darka Černija iz Daruvara i izjavu poslala u Beograd, iako preko međunarodne pravne pomoći nije zatraženo ispitivanje.

U Marićevom "apelu" se navodi da je svoje sumnje u nepravedno suđenje ranije poslao hrvatskim institucijama, ali da niko nije odgovorio.

"Šta mi rade, čine Srbi nepravdu i hrvatske institucije ništa ne preduzimaju. Ja kao hrvatski branilac i dobrovoljac nisam zaslužio takav postupak. Umesto da mi pomognu, mene se gura u ambis", navodi se u pismu.

"Kao Hrvat, hrvatski državljanin, imam ista prava po ustavu da me se zaštiti, a isto tako da se trebalo sve preduzeti da se ispita optužnica, a ne da me se prepusti agresorskoj državi da mi ona deli pravdu, koje ovde nema", naveo je Marić.

On tvrdi da nepravdu prema njemu Hrvatska čini u sprezi sa Srbijom.

"Zašto se nije vlada zauzela za mene kao za Tihomira Purdu? Nemam ništa protiv, neka Hrvatska pokrene istragu, a ne da se prepušta Srbiji ono šta trebaju raditi pojedinci u nadležnim", napisao je Marić.

On smatra da "prljav veš peru preko njegovih leđa", uz podsećanje da je "Veselin Šljivančanin za Vukovar dobio deset godina zatvora".

Marić je uhapšen u aprilu 2010. na granici Srbije i Bugarske. Osuđen je na 12 godina zbog ubistva Petra Slijepčevića u Grubišnom Polju 1991.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.