Hrvatski veterani na protestu u Vukovaru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2018, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski veterani na protestu u Vukovaru

Hrvatski veterani će ipak učestvovati na protestu u Vukovaru 13. oktobra, a kako piše Jutarnji list, umesto očekivanih 8.000, moglo bi se u tom gradu okupiti i do 15.000 učesnika.

Zbor devet udruženja veterana doneo je jednoglasnu odluku da idu na protest u Vukovar u organizaciji gradonačelnika tog grada Ivana Penave, inače, iz reda vladajuće HDZ.

Ideja Penave je bila da organizuje protest protiv nečinjenja vlasti na procesuiranju ratnih zločina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Protest će biti organizovan uprkos protivljenju premijera Andreja Plenkovića, a hrvatski mediji uveliko špekulišu da bi se Penavin protest mogao pretvoriti u skup s jednim sasvim drugim ciljem od najavljenog.

"Svih devet članica Zbora odlučilo je da idemo na protest. U skladu s mogućnostima, članovima ćemo organizovati prevoz", izjavio je Miljenko Kolobarić, predsednik Zbora udruženja veterana.

Napominje da njihova udruženja imaju nekoliko hiljada članova, ali nije mogao da kaže koliko će ih se odazvati pozivu i protestovati radi nedovoljnog angažmana nadležnih na krivičnom progonu procesuiranja ratnih zločina u Vukovaru.

Jutarnji podseća da je poslednjih desetak dana među udruženjima veterana bilo dosta kolebanja o tome treba li organizovano ići na protest u Vukovar.

Najviše kolebanja izazvalo je udruženje Hvidra, odnosno njeno rukovodstvo, koje se distanciralo od najavljenog protesta, a njen predsednik Josip Đakić je ranije izjavio da će pomeriti datum održavanja Hvidrinih sportskih igara.

"Igre ostaju u Vukovaru, datum još nije definisan, ali neće biti u vreme kad je Penava najavio protest", rekao je Đakić pre nedelju dana.

Ipak, piše Jutarnji, iz razgovora s članovima drugih veteranskih udruženja koji su ujedno i članovi Hvidre proizlazi da "obično" članstvo ne razmišlja isto kao i rukovodstvo.

Organizator protesta - Grad Vukovar - očekuje oko 8.000 učesnika protesta, a kako su put u Vukovar autobusima već najavile i brojna druga udruženja, poput Udruženja udovica hrvatskih veterana, ne isključuje se mogućnost da će u Vukovar 13. oktobra doći i više od 10.000 protestanata.

Predsednica ne ide u Vukovar

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović neće ići u Vukovar 13. oktobra na protest protiv državnih institucija zbog neprocesuiranja ratnih zločina iz Domovinskog rata, prenosi N1.

U vrhu HDZ i među braniteljskim udruženjima najava tog protesta izavala je burne reakcije.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u nekoliko navrata je rekao da protest nije uperen protiv premijera Andreja Plenkovića.

Penava od protesta nije odustao ni nakon sastanka s premijerom.

Čelnici nekih braniteljski udruženja smatraju da je protest politizovan, a neki su uvereni da će "stotine autobusa iz cele Hrvatske krenuti prema Vukovaru".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.