Hrvatski univerziteti zahvaćeni studentskim protestima

Izvor: Southeast European Times, 05.Maj.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski univerziteti zahvaćeni studentskim protestima

Hrvatski studenti zauzeli su fakultete zahtevajući povratak univerzalnog besplatnog visokog obrazovanja.

04/05/2009

Nataša Radić za Southeast European Times iz Zagreba -- 04/05/09

Planovi vlade da veći broj univerzitetskih studenata i njihovi roditelji snose troškove visokog obrazovanja razljutili su hrvatske studente. Preko 1.000 njih počelo je da protestuje na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu 20. aprila tražeći besplatnu školarinu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times <<

Od tada se više stotina studenata u glavnim hrvatskim akademskim centrima -- Osijeku, Zadru, Rijeci i Splitu -- pridružilo štrajku. Do kraja aprila gnevni studenti su fizički zauzeli 15 fakulteta širom zemlje kako bi izrazili svoje negodovanje.

Studenti u Hrvatskoj nisu decenijama protestovali. Poslednji ozbiljni studentski nemiri datiraju iz "Hrvatskog proleća" 1971, za vreme bivše Jugoslavije, kojima je ispoljen opšti zahtev za većim demokratskim i ekonomskim slobodama.

Sadašnji demonstranti žele da obrazovni zvaničnici popuste i ukinu plaćanje školarina, tvrdeći da se njima razaraju već preopterećeni prosečni porodični budžeti. Tvrdeći da visoko obrazovanje nije privilegija nego univerzalno pravo, oni takođe nameravaju da otklone novi vladin program nuđenja besplatnog školovanja samo onim studentima koji polažu ispite na vreme. Ta mera stupa na snagu sledeće godine.

Hrvatska je do nedavno održavala staru jugoslovensku praksu besplatnog visokog obrazovanja. Međutim, sada, prema novoj obrazovnoj politici vlade, univerzitetskim studentima se naplaćuje od 500 do 1.200 evra godišnje, u zavisnosti na koji fakultet idu. Skoro 60 odsto od 160.000 studenata sada plaća školarinu. Samo oni koji polože ispite redovno i sa visokim ocenama dobijaju pomoć u plaćanju školarine.

Ministar nauke i obrazovanja Dragan Primorac, nepogođen demonstracijama rekao je da vlada namerava da prekine spektakl "večitih studenata" koji dobro žive na račun poreskih obveznika. Svaka dodatna godina na fakultetu za studente koji ne uspeju da završe studije na vreme košta vladu preko 3.000 evra.

"Želimo da obrazovanje u Hrvatskoj od obdaništa do postdiplomskih studija bude besplatno, ali samo za one koji to zaslužuju", objasnio je Primorac.

Trenutno studenti demonstranti zauzimaju prostorije svojih fakulteta i dan i noć, spavajući u smenama. Oni sprečavaju profesore da drže predavanja. Lideri protesta koji su rešili da ostanu anonimni, traže jednakost za sve studente i kažu da imaju podršku profesora i roditelja.

Svake večeri studenti održavaju plenarne sednice koje su otvorene za javnost -- učesnici generalno podržavaju štrajk -- dok odlučuju o daljim postupcima za naredni dan i verovatnoj reakciji vlasti. Demonstranti puštaju novinare da prisustvuju sednicama, ali im zabranjuju izveštavanje. Umesto toga studenti prosleđuju medijima svoja saopštenja.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.