Hrvatski mediji ribali Josipovića

Izvor: B92, 24.Okt.2013, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski mediji "ribali" Josipovića

Zagreb -- Hrvatski predsednik našao se na udaru hrvatskih medija nakon posete Srbiji zbog, kako navode, relativizacije stava o povlačenju tužbe za genocid protiv Srbije.

Kritike idu i do toga da su njega, a prethodno i premijera Zorana Milanovića na susret sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, odnosno Ivicom Dačićem, naterali masoni.

Riječki “Novi list” piše da Josipović upada iz greške u grešku, odnosno da je u roku od samo pet dana pozivao strane zavađene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko ćirilice da sednu za sto i dogovore kompromisno rešenje, a onda se u Beogradu, zajedno sa Nikolićem, suprotno odluci hrvatske vlade, faktički zalagao za povlačenje hrvatske tužbe za genocid.

Konstatujući da je apsolutno nemoguće razumeti šta to predsednik radi, list piše da bi profešor Josipović bez pardona na ispitu srušio predsednika Josipovića ako bi mu došao na Pravni fakultet i pokušao da objasni tezu da se i o primeni zakona koji su na snazi treba dogovarati.

Kompromis oko dvojezičnih ploča u Vukovaru trebalo bi valjda da izgleda tako da one sadrže samo latinicu, a da se ispod nje ostavi prazan prostor sve dok branitelji ne zaključe da je sazrelo vreme i za srpsko pismo”, piše list koji smatra da su Josipovićevi čudni stavovi o ćirilici i karakteru zakona “štetočinski za celo društvo”.

S druge strane, ukazuje se da izjavama u Beogradu Josipović možda nije prouzrokovao takvu štetu, ali se "ponašao onako kako predsednik u parlamentarnoj demokratiji nikako ne bi smeo".

Znao je, dodaje se, da vlada neće povući tužbu za genocid, ali je svejedno tvrdio da konačna odluka nije doneta i još je "govorio da se slaže s Nikolićem koji je opisivao mračne posledice postupka pred Međunarodnim sudom pravde

Navodi se da je u ozbiljnim državama nezamislivo da predsednik ide javno kontra vladi vlastite zemlje i iznosi stavove kojim se podudara sa "stranim političarem koji zastupa drukčiju poziciju nego ta vlada".

Ističe se da Josipović ima "neznatna ovlašćenja" i "skoro nikakvu odgovornost" i ukazuje da “ako ne može ili ne želi da pomogne" predsednik ne bi trebalo da odmaže. “Bolje je da što manje nastupa i da u mirnom kutku Pantovčaka uživa u rezultatima anketa”, navodi riječki dnevnik.

U još jednom osvrtu na Josipovićevu prvu zvaničnu posetu Beogradu od izbora nove vlašti pre godinu dana, "Novi list" piše da nije teško razumeti zašto je aktuelna vlast u Srbiji, kada je reč o odnosima s Hrvatskom, toliko fokusirana na povlačenje međusobnih tužbi za genocid.

I dok se ta usredsređenost Beograda smatra logičnim, list ukazuje da nijedna vlada u Zagrebu neće pristati na povlačenje tužbe dok ne bude ispunjen prvi i, kako se navodi, daleko najvažniji uslov - otkrivanje istine o nestalima. A kad je reč o nestalima, dodaje se, Hrvatska i Srbija tek su na početku. Uz pomoć Srbije dosad je otkrivena samo jedna masovna grobnica, ona u Sotinu.

Stoga je bilo krajnje neobično čuti Ivu Josipovića kako usred Beograda povlađuje svom domaćinu Tomislavu Nikoliću otvoreno oponirajući vlastitoj vladi koja je pre nekoliko dana precizno najavila kako će istrajati na tužbi protiv Srbije zbog genocida", navodi list.

Josipović je, ipak, odlučio da relativizuje taj stav "očito zaboravljajući kako to pitanje uopšte nije u njegovoj nadležnosti, dodaje se u tekstu.

Hrvatski portal "Dnevno" ide korak dalje i piše da su sada Josipovića, a ranije Milanovića na odlazak u Beograd naterali masoni. Navodi se, naime, da je Josipović u Beogradu pokazao toliko "nespretnosti i nepripremljenosti", kao i da se tom posetom "stegao zapadno balkanski obruč oko države Hrvatske".

"U zauzimanju i pokoravanju naše zemlje i naroda sve ima svoj tok pa je tako i ovo sramotno Josipovićevo podilaženje Beogradu deo tog plana. A sve je počelo u maju 2012. godine u Beogradu kada su se povodom 100. godišnjice osnivanja Velike lože Srbije, okupile sve ujedinjene masonske lože Evrope”, piše portal. Dodaje da je sprovođenje tog plana nastavljeno u januaru ove godine kada je Milanović po "nacrtu engleske masonerije" morao otići u Beograd i poniziti se.

Tvrdi se da je Josipovićevom posetom posetom Hrvatska "u potpunosti izvrgnuta ruglu i poniženju i ogoljena u suverenom pravu da makar sačuva minimum dostojanstva".

Međutim, navodi portal, engleska masonska elita Škotskoga reda ne misli tako i sudeći po ubrzanom rastakanju privrednih resursa i prodajom poslednjih komadića porodičnne srebrenine, ona želi da Hrvatsku u dogledno vreme totalno politički, privredno i finansijski "ponizi i uništi".

Opširno obrazlažući “vidljiv plan masonske velevlasti koja se na tlu Srbije užurbano miri i konsoliduje kako bi spremno preuzela zadatke u strateškom planiranju i redefinisanju sile nove regije unutar prostora bivše Jugoslavije, portal ističe da je Srbija bila i ostaje lider ovih prostora, pa će pobeda “Hrvatske vojske nad četničkim agresorima u oslobodilačkom ratu" ubrzo postati Pirova pobeda.

Josipovićeva poseta Beogradu "metodom apaurina i kamilice" sprovodi plan oprezne, korak po korak pacifikacija Hrvatske, do nivoa kada će naša zemlja imati ovlašćenje županije ili bivše mesne zajednice”, zaključuje portal.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.