Hrvatski državni vrh u Jasenovcu

Izvor: RTS, 18.Apr.2010, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski državni vrh u Jasenovcu

Održana komemoracija žrtvama jasenovačkog logora. Josipović i Kosor izrazili najdublje žaljenje zbog žrtava ustaškog logora u Jasenovcu.

U Jasenovcu je obeleženo 65 godina od proboja logoraša, koji su 22. aprila pokušali da pobegnu iz ustaškog logora. Komemoraciji su prisustvovali najviši zvaničnici Hrvatske.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izrazio je najdublje žaljenje zbog svih žrtva ustaškog logora u Jasenovcu i svih drugih logora.

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obeležavanju proboja logoraša iz ustaškog logora u Jasenovcu, Josipović je istakao da nijedan zločin ne sme da bude pravdan drugim zločinom i da se koristi u političke svrhe za raspirivanje zala.

"Istoriju ne možemo promeniti, ali je moramo razumeti, suočiti se sa njom i prihvatiti istinu, i onda kada ona govori o našim pobedama i uspesima, ali i onda kada ukazuje na greške i zlo koje smo učinili i drugima", rekao je predsednik Josipović.

"To može biti bolan proces, proces u kojem moraju učestvovati svi, svi koji žele dobro našem narodu", naglasio je predsednik Hrvatske i dodao da "Jasenovc puno zna, ali da se ne pamti dovoljno koliko je nevinih ovde stradalo".

Premijerka Jadranka Kosor izrazila je najdublje žaljenje zbog svih žrtava koncentracionog logora Jasenovac.

Hrvatska osuđuje zločin

"Snažno osuđujemo zločine protiv nevinih. Zlo se ne sme zaboraviti, mržnja nas ne sme zaraziti", istakla je hrvatska premijerka u Jasenovcu i dodala da se hrvatski narod "zlu nacizma i fašizma suprotstavio boreći se za slobodu i mir".

"Slobodna, demokratska i nezavisna Hrvatska stvorena je na temeljima antifašizma na čemu želi da gradi i evropsku budućnost", naglasla je Jadranka Kosor.

Komemoraciji žrtvama ustaškog logora smrti Jasenovac prisustvovali su i potpredsednik Sabora Vladimir Šeks, nekoliko ministara u Vladi i bivši predsednik države Stjepan Mesić.

Okupljeni građani izviždali su premijerku i njene ministre, dok su gromoglasnim pljeskom ispratili pojavljivanje i govore sadašnjeg i bivšeg predsednika Ive Josipovića i Stjepana Mesića, prenosi hrvatski Jutarnji list.

Na dan proboja u logoru su bila 1.073 logoraša. Njih 600 krenulo je u proboj, a samo 91 logoraš je preživeo i došao do slobode.

Peostalih 473 logoraša, koji zbog nemoći i bolesti nisu učestvovali u proboju ubijeni su i spaljeni zajedno s logorskim objektima.

Istog dana počeo je i proboj zatvorenika Kožare, dela logora u samom mestu Jasenovac. Od njih 167 proboj je preživelo 11 logoraša.

Zvaničnici Srbije i RS, predstavnici udruženja preživelih logoraša i boračkih organizacija prisustvovali su 11. aprila komemorativnom skupu u Donjoj Gradini povodom 65 godina od proboja logoraša u Jasenovcu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.