Hrvatska uvodi novu vakcinu protiv kovida 19

Izvor: B92, 29.Sep.2021, 10:17

Hrvatska uvodi novu vakcinu protiv kovida 19

Hrvatska je odlučila da uvede 336.000 doza vakcine "Vidprevtyn" koju razvija proizvođač Sanofi Paster.

Tako je pre oko dve nedelje objavio prof. Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član nacionalnog Centra civilne zaštite.

Ova vakcina još nije prošla sva klinička testiranja, a pri Evropskoj agenciji za lekove, sredinom jula, pokrenuto je postupno ocenjivanje kao što je bio slučaj i sa ostalim cepivima protiv kovida 19.

Radi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se o proteinskom cepivu koje sadrži laboratorijski uzgajane verzije proteina šiljka koji je prisutan na površini virusa SARS-CoV-2. Cepivo takođe sadrži "adjuvans", koji pomaže da se pojača imunološki odgovor na vakcinu.

"Reč je o 'subunit' cepivu, odnosno cepivu koje nosi deo virusa, u ovom slučaju njegov S-protein, kojim se imunizuje čovek. Ono indukuje snažnu proizvodnju antitela protiv S-proteina, dok takve vakcine obično slabije deluju na staničnu, odnosno T-limfocitnu imunost", rekao je hrvatski imunolog Zlatko Trobonjača i objasnio kako očekuje da će ovo Sanofijeva vakcina indukovati jaki humoralni imunitet, dakle proizvodnju protivtela, a slabije T-limfocitnu imunost.

"Drugim rečima, kao i kod Fajzerove i Modernine vakcine, imaćemo visoku proizvodnju antitela, a ta visoka koncentracija antitela onda štiti od virusa, odnosno dovodi do sterilizujućeg imuniteta koji neutralizuje viruse pa virus nema ni priliku da dođe do naših ćelija jer ga antitela oblepe, sprečavajući ga da se poveže na našu ćeliju i tako onemoguće infekciju", istakao je Trobonjača uz napomenu da se obično ovakva proteinska cepiva daju s adjuvantima.

"To su pojačivači imunosti jer se ona ne bi dobro razvila da njih nema. U drugim vakcinama koja se danas koriste tih pojačivača nema. Kakva je učinkovitost, videćemo kada se sprovedu klinička istraživanja koja će pokazati u kom procentu štiti od infekcije i koliko od asimptomatske zaraze u poređenju sa drugim cepivima", dodao je imunolog Trobonjača.

Jedno cepivo slične tehnologije već poznajemo, reč je o vakcini "Nuvaxovid-5808" američkog proizvođača Novavaks koje je takođe u procesu postupnog odobrenja.

Sanofi je juče objavio i da odustaje od razvoja svog cepiva zasnovanog na tehnologiji mRNK jer su BioNTek/Fajzer i Moderna dominantni u toj tehnologiji. Do sada je u svetu distribuirano oko milijardu i po doza vakcine "Comirnaty" koju su razvili Fajzer i BioNtek, čime je ovaj savez postao najveći proizvođač cepiva protiv kovida 19 na Zapadu. I zbog toga se Sanofi koncentrisao na razvoj proteinskog cepiva.

Razvoj događaja je interesantan jer je Sanofi zbog razvoja svog mRNK cepiva kupio kompaniju Translate Bio pa su klinička ispitivanja u fazi I. i II. pokazala obećavajuće rezultate, što je objavljeno uoči objave obustave razvoja mRNK cepiva za kovid 19.

Međutim, ti rezultati su ohrabrenje i za razvoj cepiva protiv gripa i drugih bolesti utemeljenog na istoj tehnologiji.

"Da li bi bilo odgovorno da se bogati naučni resursi koje je stvorilo mRNK cepivo iskoriste samo da bi se napravilo još jedno cepivo za kovid 19? Svakako ne - rekao je Tomas Triomfi, vodeći čovek Sanofija, velike francuske kompanije koja je bila na udaru nekih francuskih političara zbog zaostajanja u razvoju vakcina protiv bolesti kovida 19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.