Izvor: B92, 06.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska traži izručenje Kadijevića

Zagreb -- Hrvatska sada zna gde se nalazi Veljko Kadijević i uskoro će biti zatraženo njegovo izručenje, izjavio je Stjepan Mesić.

Komentarišući tvrdnje u Kadijevićevoj knjizi da je 1990. učestvovao u planu za svrgavanje Franje Tuđmana, hrvatski predsednik je kazao da se svi zločinci i okrivljeni imaju pravo braniti kako hoće, ali da će Kadijević te tvrdnje morati odbraniti i na sudu, a Hrvatska vrlo brzo tražiti njegovo izručenje.

Kadijević, general >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << armije i bivši jugoslovenski ministar odbrane je u knjizi "Kontraudar" kako je naslov ruskog izdanja njegove knjige "Moj pogled na raspad Jugoslavije" pisao da su Mesić i predsednik tadašnje savezne vlade Ante Marković uz pomoć vojske 1990. planirali svrgavanje predsednika Hrvatske i Srbije, Franju Tuđmana i Slobodana Miloševića, s tim da na vlast u Zagrebu dođe Mesić.

Hrvatsko državno tužilaštvo zatražilo je juče da Kancelarija Interpola u Ministarstvu unutrašnjih poslova proveri da li se Kadijević, za kojim je Hrvatska raspisala poternicu nalazi u Moskvi, i u slučaju da je tamo, da ministarstvo spoljnih poslova iz Zagreba preduzme mere da bude priveden sudu.

Kadijević je, zajedno sa oficirima Jugoslovenske narodne armije Blagojem Adžićem, Božidarom Stevanovićem, pokojnim Životom Panićem, ali i Vojislavom Šešeljom, Miletom Mrkšićem, Veselinom Šljivančaninom, Miroslavom Radićem, Zvonkom Jurjevićem i Goranom Hadžićem optužen za ratne zločine u Vukovaru 1991.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.