Izvor: B92, 20.Mar.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska smanjuje diplomatski kor

Zagreb -- Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske trebalo bi da otpusti oko 300 zaposlenih i zatvori 7 diplomatsko-konzularnih predstavništava u svetu, piše Jutarnji list.

Sa ukupno 1.432 zaposlena i 81 diplomatskim predstavništvom u svetu hrvatska diplomatija ne odgovara ni veličini ni ekonomskoj snazi zemlje, prevelika je i nedovoljno efikasna, prenosi list ocenu neimenovanih predstavnika Ministarstva spoljnih poslova.

Prema tim tvrdnjama, za Hrvatsku bi bilo optimalno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Ministarstvo spoljnih poslova ima najviše 1.100 zaposlenih, a poredbe radi, u srpskoj diplomtiji radi 1.130, a u slovenačkoj 630 ljudi.

U Ministarstvu su rekli da bi će najveći broj zaposlenih otići tokom ove i 2010. godine, kao i da će veliki deo viška zaposlenih biti raspoređen u druga tela državne uprave.

Preispitaće se opravdanost svih predstavništava, osim onih u zemljama-članicama EU i NATO-u. Hrvatska planira i otvaranje novih ambasada - u Iraku, Azerbejdžanu i Saudijskoj Arabiji ili Kataru, jer su to tražili privrednici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.