Hrvatska smanjila budžet za obrazovanje

Izvor: Southeast European Times, 13.Okt.2009, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska smanjila budžet za obrazovanje

Nova budžetska smanjenja primoravaju pacijente da zavuku ruku dublje u svoje novčanike.

13/10/2009

Nataša Radić za Southeast European Times iz Zagreba – 13/10/09

Globalna finansijska kriza teško je pogodila hrvatske škole, što je rezultiralo novim sužavanjem državnog budžeta. Prvi put roditelji učenika osnovnih i srednjih škola moraju da kupuju udžbenike. Udžbenike je ranije obezbeđivala država i bili su besplatni.

U zavisnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << od starosti deteta, roditelji takođe potroše otprilike 100 do 250 evra po detetu za dodatne školske potrebe.

Samo se na decu čije su porodice ispod stope siromaštva i decu ratnih veterana ne odnosi propis o udžbenicima.

"Poreski obveznici ponovo moraju da plaćaju više nego što su predvideli , zbog nečijih loših odluka. Nije fer što moramo da trošimo više novca za nešto što je ranije garantovala država", kaže Sanja Omazić, vlasnica radnje iz Zadra i majka učenika prvog razreda.

Trenutna recesija primorala je oko 550.000 hrvatskih studenata da kupe udžbenike ove godine.

U pokušaju da pomognu jedne drugima, lokalne porodice organizovale su tržnicu korišćenih udžbenika, na kojoj su stariji udžbenici iz prethodnih školskih godina stavljeni na raspolaganje onima kojima su potrebni.

Takva solidarnost bez presedana donela je izvanredne rezultate. Samo roditelji koji nisu mogli da pronađu neophodne knjige počeli su da stvaraju redove ispred obližnjih knjižara.

Udžbenike je ranije finansirala država, što je koštalo zemlju oko 76 miliona evra godišnje.

S obzirom da svaka nova školska godina može da ima novi nastavni program, nastavnici koji prave planove nastave donose odluku i o udžbenicima za tu godinu. Takav pristup komplikuje proces za roditelje.

Violeta Nikolić, direktorka jedne riječke osnovne škole, smatra da je dobro imati različitosti u školskom programu, kao i to da nastavnici imaju više opcija pri izboru najboljih udžbenika za svoje časove.

Pero Lucin, poznati ekspert za obrazovanje, se ne slaže i kaže da, ako postoji mogućnost odabira za nastavnike, ona treba da bude ograničena na samo nekoliko po predmetu.

U međuvremenu, besplatne internet strane kao što je www.trebamknjigu.com, koje su pokrenute u julu, služe kao zbirno mesto za upotrebljene udžbenike, pomažući da se ublaži trenutna kriza udžbenika u Hrvatskoj.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.