Hrvatska se povukla, ali šta ćemo sa Kosovom?

Izvor: Vesti-online.com, 06.Jun.2016, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska se povukla, ali šta ćemo sa Kosovom?

Bivši savetnik predsednika Hrvatske Dejan Jović ocenio je u Beogradu da je Hrvatska povukla blokadu Srbije u pregovaračkom procesu priključenja EU zato što se našla nasuprot drugih 27 članica.

- To nije jednostavna pozicija, naročito ako ste nova zemlja, ako vam je vlada tako slaba - kazao je Jović novinarima.

Jović, koji je univerzitetski profesor, smatra, međutim da će glavna prepreka za >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Srbiju na putu evropskih integracija biti Kosovo, a ne Hrvatska.

On je na skupu "Uloga država članica u procesu pregovora o članstvu - Igra mačke i miša" u Beogradu, kazao i da veruje da deblokada poglavlja 23 nije, kako je naveo, kraj priče.

- Meni se čini da sledi niz sličnih postupaka, možda ne samo od Hrvatske - kazao je Jović uz napmenu da je sam proceš ulaženja u EU dugotrajan I frustrirajući.

Dodao je da bilateralna uslovljavanja nisu nova stvar, podsetivši i da je Francuska dugo otežavala evropski put Velikoj Britaniji.

Bivši savetnik predsednika Hrvatske je naveo i da je na putu ka EU potrebna strategija, i da je neophodno naći zemlje na koje se kandidati mogu osloniti. Za Hrvatsku, inače, najmlađu članicu EU, je to bila Nemačka, zatim Austrija, kao i neke male zemlje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Put Srbije ka EU: Posao i prepreke

Izvor: N1 televizija, 06.Jun.2016

Iako je Hrvatska prošle nedelje dala zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije s Evropskom unijom, posao za Srbiju tek počinje, poručila je šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević. Glavni problem je Kosovo, kaže Dejan Jović...Iz susedne Hrvatske stižu i upozorenja i ohrabrenja:...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.