Hrvatska se ne miri sa zabranom mise

Izvor: B92, 08.Mar.2019, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska se ne miri sa zabranom mise

Zagreb -- Hrvatski parlament planira da razgovara sa nadležnima o zabrani održavanja komemoracije stradalim ustašama tokom Drugog svetskog rata u Blajburgu ove godine.

Hina je javila da je predsednik sabora Gordan Jandroković upoznat s informacijom da je Katolička crkva u Koruškoj odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za održavanjem mise na Blajburgu.

Ranije danas je saopšteno da je Katolička crkva u Koruškoj odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Blajburga zbog političke instrumentalizacije ovog skupa, saopšteno je iz te crkve.

Pozivajuće se na izvore bliske kabinetu Jandrokovića, Hina je javila da će delegacija parlamenta najpre o tome razgovarati s Počasnim blajburškim vodom i Katoličkom crkvom, odnosno, Hrvatskom biskupskom konferencijom, koji su takođe organizatori komemoracije, nakon čega će odlučiti šta dalje.

Ministarka spoljnih Marija Pejčinović Burić nije u petak želela detaljnije da komentariše odluku austrijske crkve o zabrani održavanje mise za, kako se navodi, poginule vojnike Nezavisne Države Hrvatske pored Blajburga, već je samo ocenila da je misa najbolji način da se obeleži sećanje na žrtve iz Drugog svetskog rata.

"Za nas je Blajburg mesto sećanja i komemoracije za žrtve koje su tamo bile", izjavila je novinarima Pejčinović Burić.

"Najbolji način za komemoraciju je sveta misa", dodala je.

U saopštenju Katoličke crkve iz Koruške, koje je potpisao sekretar biskupijeu Klagenurtu, Engelbert Gugenberger, navodi da misa planirna za 18. maj šteti ugledu Katoličke crkve i da je "postala deo manifestacije koja se politički instrumentalizuje i deo je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije".

Hrvatski parlament je pokrovitelj komemoracije stradalim ustašama tokom Drugog svetskog rata u Blajburgu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.