Hrvatska sačuvala kreditni rejting

Izvor: RTS, 05.Sep.2012, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska sačuvala kreditni rejting

"Fič Rejtings" promenio prognozu Hrvatskoj iz negativne u stabilnu i ujedno potvrdio hrvatski rejting za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti na "BBB-" i u domaćoj valuti na "BBB".

Agencija za izdavanje kreditnih rejtinga "Fič Rejtings" je revidirala naviše prognozu za hrvatski kreditni rejting, sa negativne na stabilnu, i ujedno potvrdila hrvatski rejting za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti na "BBB -" i u domaćoj valuti na "BBB".

Revizija prognoze za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << hrvatski rejting odražava napredak vlade u razvijanju srednjoročnog plana kojim se želi odgovoriti na fiskalne izazove sa kojima je Hrvatska suočena, navodi se u saopštenju agencije "Fič".

Ta kuća procenjuje da će hrvatski BDP ove godine realno pasti 1,7 odsto (u drugom kvartalu pao je 2,1 odsto), a da bi u srednjem roku rastao po stopi od 1,5 odsto.

Javne finansije i dalje su ključni faktor za rejting, ističe "Fič", uz upozorenje da je dinamika hrvatskog javnog duga na duži rok neodrživa bez verodostojnog srednjoročnog plana fiskalne konsolidacije.

Navodi se i da su implementacioni rizici veliki, kao i da su izgledi za rast bruto domaćeg proizvoda slabi.

Odluka o reviziji prognoze hrvatskog rejtinga na stabilnu zasnovana je na istrajavanju hrvatske vlade na štedljivoj srednjoročnoj fiskalnoj politici shodno zahtevima propisanima zakonom o fiskalnoj odgovornosti, ističu u "Fiču".

Agencija pozitivno ocenjuje nastojanja vlade da poboljša naplatu poreza i suzbije poreznu nedisciplinu. "Takva su nastojanja dobro usmerena i urodila su plodom u kratkom roku", navodi se u saopštenju.

Procenjuje se da će zahvaljujući izmenama radnog zakonodavstva i kolektivnih ugovora plate u javnom sektoru postati fleksibilnije i bolje usklađene s privrednim ciklusom.

Ključni izazov s kojim se vlada suočava je daljnje smanjivanje deficita i sprovođenje strukturnih reformi u kontekstu produženog perioda slabog privrednog rasta, ističe "Fič".

Kao moguće okidače koji bi negativno uticali na rejting Hrvatske, u "Fiču" izdvajaju značajan podbačaj u ostvarivanju fiskalnih ciljeva i pritiske na bilans plaćanja koji bi kroz duži period doveli do pada deviznih rezervi, na primer zbog zaoštravanja krize u evrozoni.

Ako vlada ispuni svoje budžetske ciljeve, stabilizuje učešće javnog duga i ostvari ponovo održivi rast BDP-a, to bi stabilizovalo rejting. Napredak u strukturnim reformama takođe bi pozitivno uticao na rejting, zaključuje se u saopštenju.

Hrvatska je jedna od retkih zemalja kojoj kreditni rejting nije pao, iako je u ovoj godini pala industrijska proizvodnja za 5,5 odsto, kao i potrošnja, odnosno trgovina na malo, za 5,1 odsto, a broj nezaposlenih povećao se na preko 300.000 i to u jeku turističke sezone.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.