Izvor: Nezavisne Novine, 18.Maj.2018, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska preuzela predjsedavanje Savjetom Evrope

HELSINGER - Hrvatska je danas od Danske preuzela šestomjesečno predsjedavanje u Savjetu Evrope.

Rotirajuće predsjedavanje od Danske je na svečanosti u danskom gradu Helsingeru preuzela hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja je navela da će prioriteti Zagreba biti borba protiv korupcije, zaštita nacionalnih manjina i ranjivih grupa, decentralizacija u kontekstu jačanja lokalne uprave i samouprave, kao i zaštita kulturne baštine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
Hrvatska prvi put od 1996. godine, kada je postala članica Savjeta Evrope, predsjedava u toj organizaciji, što će, smatra šefica hrvatske diplomatije, biti prilika da se zemlja politički i kulturno "brendira" i pripremi za predsjedavanje EU u prvoj polovini 2020. godine, prenijela je Hina.

"Ovih šest mjeseci će se Hrvatska jasno, s obzirom na broj aktivnosti, više istaći na međunarodnoj sceni i politički i kulturno brendirati. Svako predsjedanje je na neki način priprema za to veliko predsjedavanje 2020, koje je mnogo veće i mnogo sveobuhvatnije, s obzirom na to da će Hrvatska u toj godini morati da organizuje 1.400 sastanaka", rekla je novinarima Pejčinović Burić.

Ovo će, dodala je, biti korisna "škola" za predsjedavanje Hrvatske Evropskoj uniji.

Hrvatskoj je predsjedavanje predao šef danske diplomatije Anders Samuelsen koji joj je poželio uspjeh u "izazovnim vremenima za organizaciju".

Hrvatska će predsjedanje Savjetu Evrope predati Finskoj 21. novembra, u Strazburu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.