Hrvatska pokušava da privuče strane investicije

Izvor: Southeast European Times, 17.Okt.2011, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska pokušava da privuče strane investicije

Na najvećoj investicionoj konferenciji ikada održanoj u Hrvatskoj razmotren je investicioni potencijal zemlje.

17/10/2011

Nataša Radić za Southeast European Times iz Zagreba -- 17.10.2011.

Nastojeći da prevaziđu finansijsku krizu i podstaknu ekonomiju, hrvatski zvaničnici su u Zagrebu organizovali su skup „Investirajte u Hrvatskoj". Konferencija održana od 10. do 11. oktobra privukla je stotine stranih biznismena i hrvatskih milionera koji žive >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << i rade u inostranstvu.

„Vlada je uklonila niz potencijalnih investicionih barijera i aktivno pokušavamo da privučemo strane investicije, jer je to prioritet naše politike. Borbom protiv korupcije uputili smo jasnu poruku našim potencijalnim poslovnim partnerima“, rekla je premijerka Jadranka Kosor na otvaranju foruma.

S obzirom da je Evropa u čeljusti finansijske krize, privlačenje stranih investicija postalo je teže. Turizam, energija i prehrambena industrija glavne su interesne tačke u Hrvatskoj, gde je od 1993. godine investirano 24 milijarde evra.

„Dobra je ideja okupiti poslovne ljude i pokazati ovdašnje resurse i projekte“, rekao je za SETimes Endrju Skot, profesor sa Londonske poslovne škole. On je ukazao na značaj nastavka reformi, koje bi za investitore bile jasan signal bezbedne investicione klime u Hrvatskoj.

Predsednik Privredne komore Nadan Vidošević izjavio je za SETimes da geografski položaj čini Hrvatsku privlačnom za strane investitore.

Najoptimističniji među učesnicima bio je Ažit Sing iz ACG Vorldvajd. Njegova kompanija, sa sedištem u Indiji, ne žali zbog svog investiranja u Hrvatskoj. Ona je kupila fabriku koja proizvodi želatinske kapsule.

„Pre dve i po godine naša investicija je postala profitabilna. Hrvatski radnici su obrazovani i spremni da uče“, rekao je on za SETimes posle svoje prezentacije. On je pomenuo planove za proširenje poslovanja, sa novom fabrikom u Ludbregu, na severu Hrvatske, i pretvaranje zemlje u regionalno i evropsko središte tog posla.

Na konferenciji u Zagrebu učestvovali su i poznati hrvatski biznismeni koji su stekli bogatstvo u inostranstvu. Milioner Darko Končar zainteresovan je za kupovinu i restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta, a članovi imućne porodice Lukšić iz Čilea takođe su prisustvovali konferenciji u Zagrebu.

Potpredsednik Vlade Hrvatske za investicije Domagoj Ivan Milošević, organizator tog događaja, predstavio je centralnu bazu podataka o svim investicionim projektima u Hrvatskoj, u kojoj potencijalni investitori mogu da pronađu važne detalje o poslovnim mogućnostima.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.