Hrvatska podržava napore Kosova

Izvor: B92, 18.Jun.2021, 22:10

"Hrvatska podržava napore Kosova"

Visoko cenimo vaše napore da poštujete i zaštitite važne spomenike na Kosovu, koji su deo tapiserije kulturnog nasleđa.

To je naveo premijer Hrvatske Andreja Plenković u odgovoru na pismo kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju koje je poslao njemu i premijerima i predsednicima 56 zemalja o kulturnom nasleđu tzv. Kosova i važnosti njegove zaštite, piše "Kosovo pres", a prenosi "Kosovo onlajn".

Zahvalivši se na pismu, hrvatski premijer rekao je da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se potpuno slaže da se prema kulturnoj istoriji svake zemlje i fizičkim personifikacijama njenog kulturnog nasleđa uvek treba postupati s dužnim poštovanjem i zaštititi u korist društava u celini.

"Toplo mi je oko srca, kada znam da ste predani tim poduhvatima. Očuvanje i živopisni odraz heterogenog kulturnog nasleđa vaše zemlje nesumnjivo je dragocen za svetsku kulturnu baštinu“, naveo je Plenković u odgovoru.

Dodao je da je Hrvatska, u okviru NATO misije Kfor i podrške miru, i dalje odlučna da da da svoj doprinos tom velikom cilju, podjednako važnom i za pomirenjie i za mir i stabilnost regiona.

Kosovska Vlada je saopštila ranije da je Kurti 20. maja, 2021. godine, potvrdio je, liderima 56 zemalja uključujući i Srbiju, opredeljenje Vlade da institucionalno zaštiti kulturno nasleđe, posebno nasleđe manjinskih zajednica, kao što su pravoslavne crkve i manastiri.

Premijer ih je pozvao da podrže tzv. Kosovo na njegovom putu razvoja, navodeći bogato kosovsko kulturno nasleđe kao jedan od najsnažnijih argumenata i vrednosti, kao doprinos svetskoj zajednici nacija i kulturi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

PROVOKACIJA IZ HRVATSKE Plenković pisao Kurtiju: "Cenimo napore da zaštite spomenike na Kosovu"

Izvor: Blic, 19.Jun.2021, 00:13

Hrvatski premijer Andrej Plenković naveo je u pismu premijeru privremenih prištinskih institucija da "visoko ceni napore" Prištine da se, kako je naveo, "zaštite važni spomenici na Kosovu koji su deo ovog bogatog kulturnog nasleđa".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.