Hrvatska ostaje bez ”Igre prestola”?

Izvor: Večernje novosti, 21.Mar.2014, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska ostaje bez ”Igre prestola”?

ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKAUsvajanjem rebalansa budžeta i smanjenjem para za kulturu, Hrvatska bi mogla da ostane bez ”Igre prestola”, čije snimanje bi iz Dubrovnika moglo da bude prebačena na Maltu. Naime, do sada je država davala subvencije HBO-u da snimanje bude u Dubrovniku, a sa druge strane zarada je iznosila oko 60 miliona evra za svaku sezonu snimanja. Smanjenjem para predviđenih za kulturu dolazi u pitanje davanje podsticaja za inostrane filmadžije u Hrvatskoj, što bi značilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << da će Dubrovnik izgubiti značajna sredstva koja je do sada imao od toga što je bio domaćin filmskoj ekipi popularne tv serije. I do sada je HBO imao problema da naplati subvencije na koje je imao pravo, a Ministarstvo kulture se pravdalo da novca nema.Dosadašnji sistem podsticaja je bio takav da inostrane ekipe koje potroše deset miliona evra dobiju nazad dva miliona evra. Kako će se sada subvencije strancima još više smanjiti, malo je verovatno da će ekipa „Igre prestola” ostati u Dubrovniku.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

"Igra prestola" odlazi iz Hrvatske

Izvor: Blic, 22.Mar.2014, 14:29

Prva sezona popularne serije "Igra prestola" se snimala na Malti, dok su druga i treća preseljene u Dubrovnik, međutim i to bi se moglo promeniti...Ukoliko Hrvatski Sabor izglasa izmene budžeta 2014., kojim bi se između ostalog, smanjio budžet za filmsku prozivodnju, odnosno, postoji mogućnost...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.