Hrvatska najavila Srbiji: Reagovaćemo

Izvor: B92, 20.Jan.2022, 17:14

Hrvatska najavila Srbiji: "Reagovaćemo"

Zagreb -- Hrvatska ministarka kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ponovo je komentarisala srpski Zakon o kulturnom nasleđu, usvojen krajem decembra u Skupštini Srbije.

Ponovila je da to pitanje nije ni stručno ni filološko, već političko, kao i da je ponašanje srpske strane za nju neprihvatljivo.

"Ukoliko ne bude razumevanja sa srpske strane da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo", Hrvatska će zvaničnom Beogradu uputiti notu putem Ministarstva spoljnih i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evropskih poslova, odnosno Ambasade Hrvatske Srbiji, ali će, kako kaže, primeniti i druge instrumente koji su na raspolaganju.

Ona je to rekla u reagovanju nakon što je srpsko Ministarstvo kulture i informisanja ranije danas saopštilo da se odredba Zakona o kulturnom nasleđu, prema kojoj izdanja dubrovačke književnosti pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi zasniva na naučno-metodološkoj doslednosti koju je ustanovila srpska filološka škola pre 150 godina.

"Ovo nije nikakvo ni filološko ni stručno pitanje, ovo je politicko pitanje. Mi smo izneli svoj stav. Unošenje takvih odredbi u zakon potpuno je neprihvatljivo i mi ćemo na to reagovati", rekla je ministarka Obuljen Koržinek novinarima pre sednice vlade, prenela je Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.