Hrvatska je doživela poraz

Izvor: B92, 25.Jun.2021, 07:07

"Hrvatska je doživela poraz"

Sarajevo -- EP usvojio Izveštaj o BiH, a na glasanju većina poslanika nije prihvatil amandmane hrvatskih evroposlanika o pravima konstitutivnih naroda.

Vodeća bošnjacka stranka SDA i dva člana Predsedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, tvrde da su odbacivanjem amandmana o konstitutivnim narodima u Izveštaju o napretku BiH, Hrvatska i koncept ''etničkih podela'' u četvrtak doživeli poraz u Evropskom parlamentu.

"Odbacivanje amandmana parlamentaraca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Hrvatske i evropskih ultradesnicarskih stranaka, kojim se od BiH traži dodatno produbljivanje diskriminacije u izbornom procesu...jasna je poruka u kom pravcu buduće reforme Ustava i izbornog zakonodavstva u BiH trebaa da se krećui", navela je SDA u saopštenju.

Vodeća bošnjačka stranka, prenosi Hina, zauzima se u pregovorima s vodećom strankom hrvatskog predznaka HDZ BH za sprovođenje presuda Suda za ljudska prava u Strazburu, u kojim se zahteva da predstavnici manjina imaju prava da budu birani na najvažnije pozicije u državi.

Zbog toga insistiraju da se u BiH realiziraju tek prava građana, nasuprot Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu, presudama Ustavnog suda BiH, kojim se insistira na tome da predstavnici brojnijih naroda ne preglasavaju manje brojne i da se osigura legitimno politicko predstavljanje.

Agancija podseća da je u tri navrata bošnjačkim glasovima za člana Predsedništva BiH izabran Željko Komšić, a u dva navrata bošnjačke stranke su izbacile iz vlasti hrvatske stranke, za koje je glasao najveći broj Hrvata u toj zemlji.

Komišić je rezultat glasanja u Briselu ocenio kao jasnu poruku Zagrebu.

"To je bilo i očekivano s obzirom na činjenicu da to navodno legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda nema nikakvo uporište u presudama Evropskog suda za ljudska prava. To je poruka koju Zagreb treba dobro da primi k znanju, jer sada je jasno da etnicki koncept koji forsiraju u Bosni i Hercegovini nije prihvatljiv za EU", istaknuo je Komšić.

I drugi član Predsedništva BiH Šefik Džaferović kaže da je odbačena ideja Hrvatske da se u rezoluciju EP uvede ''retorika etničkih podela''.

„Posle odbijanja NATO na proteklom samitu da uvrsti slične formulacije u svoju deklaraciju, ovo je druga po redu važzna poruka, nakon koje bi se službeni Zagreb trebao dobro zamisliti i početi da menja politiku prema Bosni i Hercegovini. Svaki pokušaj Zagreba da nameće rešenja Bosni i Hercegovini završiće neuspehom i bespotrebnim srozavanjem ugleda Republike Hrvatske", rekao je Džaferović.

Ponovio je da BiH treba da reformiše svoj Ustav i izborno zakonodavstvo na osnovu presuda Evropskog suda za ljudska prava i preporuka Evropske komisije, kako bi se otklonila diskriminacija i osigurala ravnopravnost svih građana u svakom delu zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.