Izvor: Vesti-online.com, 05.Feb.2010, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Bez vojske do proleća

Zbog nedostatka novca sve gardijske brigade, odnosno sav operativni sastav Hrvatske Vojske poslat je kući jer je hrvatsko Ministarstvo obrane prinuđeno na drastične mere štednje.

Budući da je hrvatsko Ministarstvo obrane prinuđeno na štednju, u kasarnama se održava samo hladni pogon, javlja HRT, a zbog nedostatka novca operativne jedinice hrvatske vojske će do proleća biti kod kuće. Vojsku bi u maju trebalo da pregledaju i inspektori NATO-a, a hrvatski mediji kažu da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << će ta ocena stanja u HV-u "biti više nego zanimljiva“.

Da stanje u MORH-u nije dobro pokazao je i podatak objavljen sredinom januara, da se odustalo od nekih projekata modernizacije, kao i da su prepolovljeni projekti koji su već započeti.

Prva mera štednje u MORH-u bila je odustajanje od kupovine oklopnih vozila, odnosno nabavka upola manjeg broja od predloženog. MORH je predložio finskoj firmi "Patria“ da Hrvatska umesto 126 kupi tek 64 borbena oklopna vozila AMV 8X8. Ugovori vredni 180 miliona evra potpisani su 2007. i 2008. godine, a MORH je zatražio i da im se produži rok otplate i isporuke vozila do 2018. godine.

Takođe, do daljnjeg je odložena i nabavka novog borbenog aviona, iako MiG-ovi lete još samo ove i sledeće godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.