Hrvati upozoreni: Širi se ovaj virus

Izvor: B92, 08.Jul.2022, 14:02

Hrvati upozoreni: Širi se ovaj virus

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije zabeležio dva teška slučaja zaraze virusom srednjeevropskog krpeljskog meningoencefalitisa.

Od posledica bolesti umrla je jedna zaražena osoba, prenosi Index i dodaje da je reč o virusu koji prenose krpelji.

U Hrvatskoj godišnje u proseku ima 25 zaraza ovim virusom, ali glavni županijski epidemiolog dr. Dobrica Rončević misli da su aktealne brojke, s obzirom na to da se virus širi od proleća do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jeseni, znak upozorenja svima koji borave u prirodi.

"Područje Gorskog kotara u našoj je županiji prirodno žarište ovog virusa. U proteklih 15 godina imali smo sporadične slučajeve zaraze virusom srednjeevropskog krpeljskog meningoencefalitisa, ali unazad nekoliko godina takvi se slučajevi javljaju redovno u sezoni prenosa virusa koja traje od proleća do jeseni. Po tom pitanju rekordna je bila 2019. godina kada smo u PGŽ-u zabeležili deset slučajeva zaraze ovim virusom", rekao je dr. Rončević za Novi list.

Pretpostavlja se da je dvoje zaraženih u ovoj godini ugrizao krpelj u Gorskom kotaru. Rončević upozorava da inkubacija ovog virusa traje od jedne do dve sedmice pa se često događa da se zaraženi više ni ne sećaju da su bili na mestu koje se smatra žarištem širenja virusa.

"Bolest je u početku nespecifična te prema svojim simptomima može imitirati niz drugih bolesti, a među njima i lovid-19. Upravo iz tog razloga, zaražene osobe simptome često zanemaruju i ako se ne dogodi druga faza bolesti, koja nastupa četiri do šest dana nakon pojave prvih simptoma, ova je bolest blaga i često neprepoznatljiva. Međutim, druga faza bolesti specifično je vezana uz simptome meningitisa i upale samog moždanog tkiva", objasnio je on.

Gorski kotar je tek nedavno postao žarište prenosa ovog virusa, a kako objašnjava Rončević, krpelji koji prenose virus šire se preko divljači. Kaže da se smatra da su na područje Gorskog kotara došli preko Kupe iz Slovenije. Slovenija, Mađarska i Austrija poznate su kao žarišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.