Hrvati traže svoj entitet u BiH

Izvor: Vesti-online.com, 19.Apr.2011, 23:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati traže svoj entitet u BiH

Hrvatski narodni sabor u BiH ponovo je uspostavljen danas u Mostaru, a blizu 500 izabranih hrvatskih funkcionera zatražilo je izjednačavanje prava Hrvata s pravima druga dva naroda u BiH i podelu zemlje na najmanje tri poluautonomna regiona.

Učesnici su najavili da neće priznati uspostavljenu vlast u Federaciji BiH, koju je bez najvećih hrvatskih stranaka uspostavila Socijademokratska partija (SDP) BiH i zatražili ustavne promene kojima bi se izjednačila prava Hrvata s pravima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << druga dva naroda - Srba i Bošnjaka, prenela je Hina.

Lideri Hrvata u BiH zatražili su da se formira najmanje jedan entitet sa hrvatskom većinom sa sedištem u Mostaru.

Za predsednika predsedništva Hrvatskog narodnog sabora izabran je predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović, dok je predsednik HDZ-a 1991. Božo Ljubić izabran za predsednika Glavnog veća, političkog i operativnog tela HNS-a, koje će koordinirati politiku na svim područjima gde u BiH žive Hrvati.

Na zasedanju je jednoglasno prihvaćena politička rezolucija u kojoj se osuđuje uspostavljanje vlasti u Federaciji BiH bez većinske političke volje Hrvata u toj zemlji i traži reforma ustava i izbornog zakona kako bi Hrvati mogli samostalno da biraju svoje predstavnike.

"HNS drži da samo temeljita reforma ustava, koja bi osigurala potpunu institucionalnu ravnopravnost i novu upravno-teritorijalnu organizaciju kroz utemeljenje više federalnih jedinica, od kojih bi najmanje jedna bila s hrvatskom većinom, može osigurati stvarnu jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini", ističe se u rezoluciji koju je usvojio HNS.

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da su sve odluke na saboru donesene uškladu s ustavom i zakonima BiH i da neće pribegavati nikakvim nezakonitim potezima.

On je napomenuo da za poteze na zasedanju HNS-a učesnici imaju podršku hrvatskog predsednika Ive Josipovića i predsednice hrvatske vlade Jadranke Kosor.

"Potpora Republike Hrvatske vrlo je jasna na nivou načela i istakli su je u poslednjih nekoliko navrata predsednik i premijerka", rekao je Čović na konferenciji za novinare.

On je izrazio je očekivanje da će međunarodna zajednica poništiti poslednje odluke o legalnosti uspostavljanja vlasti u Federaciji budući da ju je kao nelegalnu ocenilo Središnje izborno poverenstvo BiH.

Branko Vukelić, izaslanik predsednice hrvatske vlade i predsednice HDZ-a Jadranke Kosor, preneo je njene reči podrške.

"Imaćete nedvosmislenu potporu da osigurate jednakopravnost jednoga od tri konstitutivna naroda u BiH i ova zemlja mora ostati domovina hrvatskoga naroda. Mi podržavamo takvu BiH u kojoj nema majorizacije, poštuje se volja Hrvata kao i svih triju naroda", rekao je Vukelić i pozvao Hrvate u BiH na jedinstvo.

Ovi zahtevi dolaze u trenutku kad su u porastu etničke tenzije između Hrvata i Bošnjaka i žalbe Hrvata u BiH da su marginalizovani u Federaciji BiH, navodi AFP.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.