Hrvat izumeo auto na vodu

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jul.2010, 05:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvat izumeo auto na vodu

Bjelovarski ekološki aktivista Marijan Radanec napravio je prvi generator koji proizvodi plin iz vode. Već tri godine vozi automobil koji kao gorivo koristi benzin i plin proizveden pomoću toga generatora, a od tada je s njim prešao oko 100.000 kilometara.

Šezdesettrogodišnji Radanec pre tri godine napravio je prvi generator i ugradio ga u svoj, gotovo 20 godina star, Reno 19.

Generator troši 1 dcl vode i proizvodi oko 190 litara plina. Struju potrebnu za hidrolizu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << uzima iz akumulatora, koji se opet puni kao i kod drugih automobila - radom motora.

"Uglavnom trošim oko 2 litre benzina na 100 kilometara jer ostatak energije dobijem korišćenjem plina. Plin proizveden u generatoru cevima ide u filter zraka, odnosno u usisnu granu. Tako dobijena smesa omogućuje mi jeftinu vožnju", rekao je Radanec za 24sata, objasnivši da je najzahtevniji deo posla izrada elektroda jer ih u Hrvatskoj nitko ne pravi.

Radanec otkriva da mnogi Bjelovarčani voze automobile dorađene u njegovoj radionici, a neki su ih i sami doradili. O tome se ne priča hibridni automobili u Hrvatskoj nisu zakonom regulisani.

"To je Teslin izum. Predvideo je da će se u budućnosti vozila kretati na vodu", kaže Marijan Radanec koji ovih dana završava traktor koji kao pogon koristi bunarsku vodu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izumitelj iz Bjelovara izradio automobil na vodu

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Jul.2010

BJELOVAR - Marijan Radanec proizveo je hibridni automobil na vodu. Pomoću posebnog generatora kojeg je dizajnirao prije tri godine hidrolizom od vode proizvodi plin. Samo 1 dcl vode navodno je dovoljno za proizvodnju plina za 800 kilometara za osobno vozilo.

Nastavak na SEEbiz.eu...

VOZI "RENO" NA VODU"?!

Izvor: Kurir, 24.Jul.2010

ZAGREB - Bjelovarčanin Marijan Radanec već tri godine svoj automobil "reno 19" vozi na vodu, piše hrvatska štampa. On je konstruisao generator koji iz vode stvara gas, a struju za hidrolizu uzima iz generatora...Na 100 kilometara troši otprilike dva litre benzina, a u protekle tri godine sa svojim...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.