Hrana i kultura: (Ne)Moguća misija

Izvor: B92, 12.Nov.2014, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrana i kultura: (Ne)Moguća misija

Gastro – kulturni festival “Eat Belgrade” održaće se u nedelju, 16. novembra od 13 do 20 časova u klubu Tranzit (Braće Krsmanovića 6-8) u Beogradu.

Reč je o malom festivalu hrane koji je nastao kao rezultat želje da se zdrava, ukusna i inspirativna hrana učini dostupnom i postane deo svakodnevnog života.

“Eat Belgrade će se prvenstveno baviti unapređivanjem domaće gastronomske kulture. Ugostićemo najbolje domaće i strane gastro-profesionalce, organizovati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << edukativne radionice, predstaviti ljude koji se bave permakulturom, organskim uzgojem hrane i urbanom agrokulturom. Takođe, istražujemo doživljaj hrane, hranu kao povod, uzrok ili kontekst kulturnog čina”, navodi organizatori festivala.

“Eat Belgrade” je organizovan kao “Eat etc”, platforma koja istražuje hranu kao deo kulture i kulturnog identiteta a kroz kuvanja uživo, fotografiju, dizajn, muziku, književnost, performanse i sl, dok je “Underground Food Market” mala pijaca izabranih delikatesa na kojoj ćemo predstaviti najbolje male proizvođače vrhunske hrane.

Program festivala:

- Fotografsku radionicu: Marija Petrović, fotografkinja i autor bloga Palachinka će praktično demonstrirati kako izgleda proces stilizovanja i fotografisanja hrane za njen blog

- Dizajn: Slavimir Stojanović i Slobodan Jovanović – Coba, dizajneri, predstaviće najzanimljivije male brendove za koje su radili dizajn pakovanja.

- Književnost: Džejms Lajon, autor romana „Poljubac Leptira“ specijalno za ovu priliku piše vampirsko-gastronomsku priču.

- Uživo kuvanje: U delu programa nazvanom “Superžene (i) kuvaju”, pojavljuju se Biljana Srbljanović, dramaturškinja i Mina Pejić Božović, psihološkinja.

- Muziku: DJ Ewoxa Tamarinsky se sukobljavaju u kulinarsko-muzičkom duelu

- Film: Projekcija dokumentarnog filma “Jiro sanja suši” autora Dejvida Gelba

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.