Gruhonjiću i Živkovu uručena nagrada Dušan Bogavac

Izvor: Studio B, 27.Okt.2011, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruhonjiću i Živkovu uručena nagrada Dušan Bogavac

Novinaru agencije Beta Dinku Gruhonjiću i kolumnisti nedeljnika Vreme danas je u Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) uručena nagrada "Dušan Bogavac" za novinarsku hrabrost i etiku.

"Hrabrost je sastavni deo novinarstva i svi koji podležu cenzuri i pritiscima, čega ima sve više od demokratskih promena 2000. godine, odriču se i toga da se zovu novinari. Isto važi i za etiku", rekao je Gruhonjić.

Živkov je naveo da su u novinarstvu etika i hrabrost jedna >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << te ista stvar i da su to dve strane istog novčića.

Bivši dobitnik nagrade "Dušan Bogavac" i bivši urednik Republike Nebojša Popov rekao je da nagrada pokazuje da uvek ima onih koji se bune i time drže do dostojanstva i čestitosti.

"Uočio sam perverznu pojavu da oni koji se bune češće bivaju kažnjeni nego što dobijaju podršku, pa i od medija. Tu mislim na radnike koji su uspeli da se suprotstave lošim privatizacijama. Bune se i studenti, verovatno će se buniti i novinari, bune se policajci", rekao je Popov. Popov je naveo da su "jahači srpske apokalipse i dalje čvrsto u sedlu" a da su kabine u kojima sede novinari "dobro zaptivene u strahu od promaje i promena".

"Oni koji rade u medijima verovatno imaju više razloga da se uklope u ovaj nakaradni politički i ideološki sistem nego što nalaze motiva da se pobune", rekao je Popov.

Potpredsednik NUNS-a Dragan Janjić rekao je da je novinarska hrabrost danas potrebna "više nego ikad u proteklih 10 godina".

Gruhonjiću i Živkovu nagradu je uručila ćerka Dušana Bogavca, Milena Bogavac.

U obrazloženju žirija navodi se da "Gruhonjić predanim žurnalističkim angažmanom doslovno živi novinarstvo" i hrabro promoviše demokratske i antifašističke stavove, dok Živkov lucidno i satirično ispisuje hroniku vremena, ne posustajući pred sve nasrtljivijom tabloidizacijom i kretenizacijom medija. Nagrada "Dušan Bogavac" ove godine dodeljena je 18. put, a prvi dobitnik, 1991. godine, bio je Stojan Cerović.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gruhonjiću i Živkovu uručena nagrada "Dušan Bogavac"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2011

BEOGRAD -..Novinaru agencije Beta Dinku Gruhonjiću i kolumnisti nedeljnika Vreme Ljubomiru Živkovu danas je u Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) uručena nagrada "Dušan Bogavac" za novinarsku hrabrost i etiku..."Hrabrost je sastavni deo novinarstva i svi koji podležu cenzuri i pritiscima,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Uručena nagrada Dušan Bogavac

Izvor: NaDlanu.com, 27.Okt.2011

BEOGRAD, 27. oktobra 2011. (Beta) - Kolumnisti nedeljnika Vreme Ljubomiru Živkovu i novinaru agencije Beta Dinku Gruhonjiću u četvrtak je u Nezavisnom udruženju novinara Srbije uručena nagrada "Dušan Bogavac" za novinarsku hrabrost i etiku... BEOGRAD, 27. oktobra 2011. (Beta) - Kolumnisti nedeljnika...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.