Hovanec: Ko u Evropi kaže bezbedni smo, laže

Izvor: B92, 25.Mar.2016, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hovanec: Ko u Evropi kaže bezbedni smo, laže

Nijedno mesto u Evropi neće biti bezbedno ukoliko mere protiv terorista ostanu mrtvo slovo na papiru, upozorio je češki ministar policije Milan Hovanec.

"Ko danas kaže da smo bezbedni laže. Iz Minhena, Berlina, bilo odakle iz Evrope može da se dodje do Praga kolima bez problema za nekoliko sati", kazao je Hovanec u razgovoru koji danas objavljuju češki dnevnici Mlada fronta Dnes i Pravo.

Hovanec je podsetio da se bez uspeha već nekoliko godina raspravlja o registru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imena svih putnika i ocenio da "ukoliko Evropa ne počne nešto da preduzima, nijedna zemlja, nijedna država, nijedan grad u Evropi neće biti bezbedan".

"Plašim se da će napada biti sve više. To što doživljavamo u novije vreme nije poslednji napad. Ukoliko napori Evrope ostanu samo na papiru i ne pretvorimo ih u konkretne zadatke, nećemo biti u stanju da se borimo protiv terorizma", rekao je češki ministar.

Češkoj policiji nakon terorističkih napada u Briselu pomaže u pojačanim patrolama i kontrolama na aerodromima, metrou, železničkim stanicama, oko tržnih centara i dve nuklearne elektrane i 550 naoružanih vojnika.

"Trenutno nemamo informacije o tome da bi Prag bio makar i 'meki' cilj za teroriste. Ali u budućnosti to ne možemo da isključimo", rekao je Hovanec.

Hovanec je, medjutim, odbio da makar na glavni medjunarodni aerodrom Vaclava Havela u Pragu postavi kontrole još pre ulaska u zgradu, kao što je to od juče na aerodromu u Bratislavi naredio slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak.

"Isti broj i masa ljudi kao na aerodromu je i u tržnim centrima. Ako bi pošli tom logikom, morali bi da postupamo isto i u metrou i u robnim kućama i da puštamo ljude preko detektora. Ne želimo da kontrolišemo ljude više nego što je zdravo", kazao je Hovanec.

Češka se za proveru mera bezbednosti koje preduzima obratila Izraelu i njegovim ekspertima, koji su inače nakon atentata u Briselu kritikovali Belgiju zbog aljkavih mera bezbednosti.

"Bio sam u Izraelu pre nekoliko dana. Razgovarali smo sa predstavnicima Šin Bet i Mosada. Izrael je zemlja koja se suočava sa terorizam svakodnevno. To je žilava zemlja, a oseća terorizam na vlastitoj koži. Želim da u najmanju ruku naši eksperti razmenjuju informacije sa ljudima koji žive u takvoj opasnosti", rekao je Hovanec.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

UPOZORENJE ČEŠKOG MINISTRA POLICIJE: Ko kaže da smo u Evropi bezbedni, taj laže!

Izvor: Kurir, 25.Mar.2016

Češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec upozorio je nakon terorističkih napada u Briselu da nijedno mesto u Evropi neće biti bezbedno ukoliko mere protiv terorista ostanu mrtvo slovo na papiru..."Ko danas kaže da smo bezbedni laže. Iz Minhena, Berlina, bilo odakle iz Evrope može da se...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.