Horizontalno učenje za unapređenje kvaliteta obrazovanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2018, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Horizontalno" učenje za unapređenje kvaliteta obrazovanja

Učenje kroz međusobno povezivanje učenika, nastavnika i školskih ustanova osnov je za unapređenje kvaliteta obrazovanja u Srbiji, poručeno je na današnjoj konferenciji ''Podeli znanje - škole u akciji'' na kojoj je predstavljen ''SHARE  projekat" posvećen unapređivanju sistema spoljašnjeg vrednovanja rada škole i razvoju horizontalnog učenja između škola.

Otvarajući konferenciju ministar obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izrazio je zadovoljstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << započetim procešom unapređivanja kvaliteta obrazovanja u Srbiji ističući da će u tu svrhu za školske ustanove biti predviđene razni ''modeli i alati'' od licenciranja direktora do obuka koje pomažu UNICEF i Evropska komisija.

''Ukupan sistem vrednovanja kvaliteta obrazovanja u Srbiji je naš prioritet. Cilj je da nastava bude u prvom planu, da se nastavnici obuče da rade na nov i kvalitetniji način i da sarađuju unutar škola, ali i sa drugim školama, istakao je Šarčević.

Ministar je naveo i da je cilj da roditelji budu vidljiviji u školskom sistemu, te da su u Zakonu o obrazovanju predviđene nove forme udruživanja roditelja.

''Ta tela se po gradovima već formiraju. Roditelji treba da budu uključeni u sistem ne samo kada se radi o temama kao što su nasilje, ishrana, turizam ili sport, već i u to da se podiže kvalitet u vaspitno-obrazovnim ustanovama'', smatra Šarčević.

Ukazao je da je neophodno pratiti i visoko obrazovanje sa aspekta kvaliteta nastave podsetivši da je u izradi Zakon o finansiranju visokog obrazovanja u naučno-istraživačkoj delatnosti.

''Planiramo da povećamo broj istraživačkih centara kao što je Petnica. Od novembra smo bogatiji za lingvistički centar u Tršiću, u Beloj Crkvi ćemo graditi centar za geo-nauke, u Beogradu smo predvideli centar za eko-nauke, u Ćupriji za umetnost, a u Valjevu za tehnologiju. Daćemo priliku da inventivna deca i nastavnici iskažu svoje vrednosti'', najavio je ministar.

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja rekao je da je ''SHARE projekat'' pokazao da postoji mnogo dobrih i inspirativnih praksi koje su često nevidljive i nedovoljno pristupačne široj obrazovnoj javnosti.

''Ovaj projekat je omogućio da se te dobre prakse šire, razvijaju i unapređuju kroz povezivanje škola i uspostavljanje međusobnog partnerstva. Namera nam je da ove procese produbljujemo, dobre prakse promovišemo, da istražujemo nove mehanizme sve dok takvi procesi konačno ne postanu svakodnevica i sastavni deo i obrazovnog sistema'', istakao je Ranđelović.

Direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo rekao je da se ta organizacija angažovala da pomogne Srbiji jer je istraživanje koje je UNICEF sproveo pre tri godine pokazalo da je svaki treći učenik uzrasta od 15 godina u Srbiji bio nepismen.

''Ukazao sam tada ministru spoljnih poslova na istraživanje UNICEF-a i na to da je neophodno uspostaviti sistem koji će rešiti taj problem. Kvalitetno obrazovanje je osnov uspeha svakog pojedinca i deteta, a pre tri godine trećina dece nije imala takvo obrazovanje. Ipak, Srbija je posvećena ostvarenju tog cilja'', naveo je Lo.

Prema njegovim rečima veliki broj škola i skoro 13.000 učenika uključeni su u ''SHARE  projekat" koji podstiče škole da međusobno dele svoja znanja i aktivnosti.

''To je pokazalo napredak kod 90 odsto škola što znači da treba nastaviti sa implementacijom ovog projekta'', ocenio je Lo.

Cilj današnje konferencije je, kako su naveli organizatori, da se ukaže na značaj kontinuiranog unapređenja kvalitetnog obrazovanja, efekte horizontalnog učenja i značaj umrežavanja, kao i na modele kojima se zaposleni u školama podstiču da sarađuju sa kolegama i drugim školama.

Konferenciju su organizovali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Centar za obrazovne politike i UNICEF.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.