Horgoš 2: Posle ponoći izbeglice ulaze u Mađarsku

Izvor: Blic, 15.Sep.2015, 00:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Horgoš 2: Posle ponoći izbeglice ulaze u Mađarsku

Oko ponoći, kada su stupile rigorozne mere za ulazak izbeglica u Mađarsku, preko zvaničnog graničnog prelaza "Horgoš 2" veća grupa izbeglica puštena je da uđe u tu zemlju, javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Na tom graničnom prelazu uoči ponoći okupilo se više stotina izbeglica kojima policija jedno vreme nije dozvoljavala da pređu granicu, jer je taj prelaz bio zatvoren, ali im je nakon ponoći to omogućeno.

Ranije je mađarska policija je prisutnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izbeglicama saopštila da se na svakih 35 metara duž granice nalazi po jedan policajac ili vojnik te su upozoreni da ne pokušavaju da na taj način pokušaju da pređu na teritoriju Mađarske.

"Najviše se plašimo Mađarske"

Sve do večeras nije bilo poznato na koji način će biti zaustavljene izbeglice, a prema nezvaničnim informacijama jedina prava kapija nalazi se u mestu Kelebija, u Mađarskoj, i ona će biti otvarana samo za vozove koji iz Srbije ide za Budimpeštu i u kojima nema izbeglica, dok će pruga zatvorena vagonom i žicom ostati do daljnjeg neprohodna za železnički saobraćaj i vagon neće biti udaljavan sa mesta na koji ne postavljen.

Istovremeno, od noćas je više stotina migranata autobusima iz Horgoša i Kanjiže doveženo nedaleko od starog graničnog prelaza “Horgoš 2” odakle peške dolaze do granice. Na srpskoj strani prelaz ne radi i pripadnici policije stoje ispred i bez ikakve kontrole propuštaju grupe migranata, dok je ispred mađarskog dela graničnog prelaza zatvorena kapija.

Od 15. septembra u Mađarsku mogu da uđu samo oni koji imaju papire, odnosno, koji su se prijavili i ostavili svoje otiske u zemljama kroz koje su prošli.

- Rekli su nam da će nas sve pustiti i da moramo otići u njihove kampove. Ne želim da ostanem u Mađarskoj, a ta država me najviše plaši. Ne znam šta da očekujem, ali moram stići do Nemačke. Mislim da nećemo imati problema jer smo iz Sirije, ali će drugima zabraniti da ostanu i vratiće ih u Grčku – objašnjava jedan Sirijac.

Na zvaničnom graničnom prelazu "Horgoš 2" policija je ranije večeras u organizovanim grupama propustila veliki broj migranata, da bi taj prelaz u pojedinim trenucima bio i potpuno prazan.

Mađarska policija zatvorila popodne pružni prelaz Horgoš-Segedin, kod mesta Reske, na srpsko-mađarskoj granici, koji su izbeglice sa Bliskog istoka najčešće koristile za prelazak u tu zemlju. Na pružni prolaz, širine oko 40 metara, je postavljena bodljikava žica.

U Mađarskoj je od ponoći stupio na snagu stroži zakon koji predviđa pooštrenu kontrolu granice i pretnju zatvorskom kaznom od tri do pet godina za ilegalan prelazak granice ili sečenje ograde.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Na Horgošu 2 puštena grupa izbeglica posle ponoći; Ivanišević: Srbija neće primati izbeglice nazad, makar angažovala i Vojsku

Izvor: Večernje novosti, 15.Sep.2015

Oko ponoći, kada su stupile rigorozne mere za ulazak izbeglica u Mađarsku, preko zvaničnog graničnog prelaza "Horgoš 2" veća grupa izbeglica puštena je da uđe u tu zemlju, javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta. Na tom graničnom prelazu uoči ponoći okupilo se više stotina izbeglica kojima...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.