Hongkong će politički cenzurisati filmove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2021, 22:14

Hongkong će politički cenzurisati filmove

Parlament Hongkonga usvojio je novi zakon o zabrani prikazivanja filmova za koje se smatra da krše interese nacionalne bezbednosti Kine.

Kazna za kršenje zakona uključuje do tri godine zatvora i 130.000 dolara novčane kazne. Kritičari smatraju da će ovaj novi zakon biti poguban za lokalnu filmsku industriju, prenosi BBC.

Zakon o cenzuri filmova odobren je u Zakonodavnom savetu u kojem nema opozicije. Prema savetu, glavni sekretar, druga najmoćnija osoba u gradskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << upravi, ima ovlašćenje da oduzme licencu filmu ako se utvrdi da "podržava, veliča i podstiče aktivnosti koje bi mogle ugroziti nacionalnu bezbednost".

Reditelj Kivi Čou, čiji je dokumentarac Revolucija našeg vremena koji govori o protestima 2019. ove godine prikazan na filmskom festivalu u Kanu, rekao je za novinsku agenciju Rojters da će zakon "pogoršati autocenzuru i uvesti strah u filmske krugove".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

CENZURA I NA FILMSKOM PLATNU Hongkong doneo novi zakon, a kazne su paprene

Izvor: Blic, 28.Okt.2021, 00:17

Parlament Hongkonga usvojio je novi zakon o zabrani prikazivanja filmova za koje se smatra da krše interese nacionalne bezbednosti Kine.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.